VYBRAT REGION
Zavřít mapu

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

8.12.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Velkým problémem je dlouhé čekání na účtenku. Než vyjede, trvá to víc než deset sekund. Po vynásobení například třiceti návštěvníky jde o opravdu velké prostoje,“ řekla servírka z restaurace nedaleko Berouna. Na dlouhé čekání na účtenku se nabalují další problémy.

Mnohé restaurace tato skutečnost zdržuje už nyní, někteří hospodští očekávají ale ještě větší komplikace v letní sezóně, kdy se počet hostů na turisticky atraktivních místech každým rokem zvyšuje. 

Čtěte také: Elektronické kasy rozdělují společnost. Zkomplikuje EET lidem život?

Někteří provozovatelé restaurací hlásí rušení tanečních zábav. „Nedovedeme si například představit, jak bychom obsloužili lidi u baru. Často se stávalo, že jich na svůj nápoj zde čekaly i dvě desítky. V žádném případě je nyní nemůže tak rychle obsloužit, jak tomu bylo před 1. prosincem, kdy povinnost EET začala," uvedla servírka Jana.

Technické potíže

V Berouně jsou i hospodští, kteří EET přijali, a to i přesto, že i jim působí technické potíže a zvyšují se jim náklady na provoz. „Někdy se stane, že účtenka nevyjede vůbec. Řešíme to náhradní účtenkou," sdělil provozovatel jedné z nejnavštěvovanějších restaurací. Přidává i podrobnosti, kdy čtyři hosté u jednoho stolu chtějí platit každý zvlášť. To musí pak dojít pro čtyři účtenky.

V minulosti se daly čtyři položky rozepsat z jednoho lístku, to nyní není možné. A to není vše, tuto restauraci stojí kotouče do pokladny čtyři tisíce měsíčně. Navíc složitější účetnictví už nemůže vykonávat manželka, ale firma. A to jsou také náklady navíc.

Zdražení obědů

Kdo to zaplatí? Zákazník. Tato restaurace totiž zdražila obědy o deset až patnáct procent. A není jediná, ceny zvyšují i ostatní berounské restaurace, například Pizzerie Domino.

„Zdražujeme stejně jako ostatní o deset až patnáct procent," uvedl provozovatel této oblíbené restaurace s tím, že důvodem současného zdražování je společně s inflací i drahé zavedení systému elektronické evidence tržeb.

Autor: Radka Kočová

8.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Obří rajčata z českých záhonků. Ilustrační foto

Rady do zahrady

Ilustrační foto.

Divadlo připravuje Bleší trh alias Garážový výprodej

Zastupitel Král v ekocentru v Orlově končí jako ředitel

Příbram – Posledním únorovým dnem končí Vladimír Král s vedením Ekologického centra Orlov. Kdo jej nahradí, zatím není známo.

Kraj: Dohoda mezi destinačními společnostmi v Brdech není možná

Příbram - Středočeskému kraji se nepodařilo usmířit znesvářené strany ve sporu o destinační management v Brdech. Na výběr má nyní několik variant. Může dát jedné z organizací přednost a destinační management v bývalém vojenském újezdu jí svěřit.

Razie ve vězení: policie zadržela sedmnáct lidí

Příbram /FOTO/ – Ve věznici Bytíz se uskutečnila rozsáhlá razie v pondělí 20. února. Byla součástí policejní akce na Příbramsku a Písecku. Výsledkem je 17 zadržených lidí, z toho pět vězňů, ostatní jsou jejich známí, příbuzní či kamarádi. 

Divadlo uvádí Gogolovu Ženitbu. Gogol se směje skrz slzy, říká režisér

Příbram - Divadlo Antonína Dvořáka v Příbrami právě uvádí oblíbenou hru ruského dramatika a spisovatele Nikolaje Vasiljeviče Gogola Ženitba. Klasickou situační komedii prověřenou mnoha světovými jevišti se souborem nastudoval režisér Viktor Polesný, premiérová představení se koná ještě v pátek 24. února, kdo nestihne, může využít termínů 10. a 18. března.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies