VYBRAT REGION
Zavřít mapu

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

8.12.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Velkým problémem je dlouhé čekání na účtenku. Než vyjede, trvá to víc než deset sekund. Po vynásobení například třiceti návštěvníky jde o opravdu velké prostoje,“ řekla servírka z restaurace nedaleko Berouna. Na dlouhé čekání na účtenku se nabalují další problémy.

Mnohé restaurace tato skutečnost zdržuje už nyní, někteří hospodští očekávají ale ještě větší komplikace v letní sezóně, kdy se počet hostů na turisticky atraktivních místech každým rokem zvyšuje. 

Čtěte také: Elektronické kasy rozdělují společnost. Zkomplikuje EET lidem život?

Někteří provozovatelé restaurací hlásí rušení tanečních zábav. „Nedovedeme si například představit, jak bychom obsloužili lidi u baru. Často se stávalo, že jich na svůj nápoj zde čekaly i dvě desítky. V žádném případě je nyní nemůže tak rychle obsloužit, jak tomu bylo před 1. prosincem, kdy povinnost EET začala," uvedla servírka Jana.

Technické potíže

V Berouně jsou i hospodští, kteří EET přijali, a to i přesto, že i jim působí technické potíže a zvyšují se jim náklady na provoz. „Někdy se stane, že účtenka nevyjede vůbec. Řešíme to náhradní účtenkou," sdělil provozovatel jedné z nejnavštěvovanějších restaurací. Přidává i podrobnosti, kdy čtyři hosté u jednoho stolu chtějí platit každý zvlášť. To musí pak dojít pro čtyři účtenky.

V minulosti se daly čtyři položky rozepsat z jednoho lístku, to nyní není možné. A to není vše, tuto restauraci stojí kotouče do pokladny čtyři tisíce měsíčně. Navíc složitější účetnictví už nemůže vykonávat manželka, ale firma. A to jsou také náklady navíc.

Zdražení obědů

Kdo to zaplatí? Zákazník. Tato restaurace totiž zdražila obědy o deset až patnáct procent. A není jediná, ceny zvyšují i ostatní berounské restaurace, například Pizzerie Domino.

„Zdražujeme stejně jako ostatní o deset až patnáct procent," uvedl provozovatel této oblíbené restaurace s tím, že důvodem současného zdražování je společně s inflací i drahé zavedení systému elektronické evidence tržeb.

Autor: Radka Kočová

8.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Euro Sitex Příbram - Jihostroj České Budějovice.

Je konec, ani vynaložení všech sil Kocourům k postupu nestačilo

Ilustrační foto

Hrach: DownTown je pro nás především velká výzva

Rallye Hořovice už žhaví motory

Hořovice – O posledním dubnovém víkendu se v okolí měst Hořovice a Hostomice uskuteční již sedmnáctý ročník populární a známé Rallye Hořovice. Pořadatelem je Auto sport klub Hořovice, který pořádá soutěže každý rok a už jich má na kontě celkem šestadvacet.

Dopad hazardního hraní? Málo se mluví o velkých dluzích a zničených rodinách

Příbram - Chtělo se vám hrát o víc a víc peněz? Lhali jste někdy kvůli hraní někomu, na kom vám záleží? Tak zní dvě základní diagnostické otázky, které člověku, který se se závislostí potýká, rychle nastaví smutné zrcadlo. Takových lidí je v České republice odhadem 100 tisíc. Těch ohrožených hráčstvím ještě jednou tolik. Na to, jak lze závislost léčit, odpovídala adiktoložka Hana Vavřincová z nízkoprahového centra Magdaléna v Příbrami.

Muže ve Staré Huti zranila větev, přiletěl pro něj vrtulník

Stará Huť - Ve Staré Huti na Příbramsku se dnes dopoledne zranil osmačtyřicetiletý muž při prořezávání stromů. Spadla na něj větev, muž poté ztratil vědomí. Vrtulník záchranné služby ho přepravil do nemocnice.

AKTUALIZOVÁNO

Pohřeb kardinála Vlka: rozloučit se přišly stovky lidí, nechyběli členové vlády

Stovky lidí se přišli do chrámu sv. Víta na Pražském hradě rozloučit s kardinálem Miloslavem Vlkem. Samotná zádušní mše má být zahájena v 11:00 po průvodu církevních hodnostářů z Arcibiskupského paláce do chrámu. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka. Vlk zemřel po těžké nemoci minulou sobotu ve věku 84 let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies