VYBRAT REGION
Zavřít mapu

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

8.12.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Velkým problémem je dlouhé čekání na účtenku. Než vyjede, trvá to víc než deset sekund. Po vynásobení například třiceti návštěvníky jde o opravdu velké prostoje,“ řekla servírka z restaurace nedaleko Berouna. Na dlouhé čekání na účtenku se nabalují další problémy.

Mnohé restaurace tato skutečnost zdržuje už nyní, někteří hospodští očekávají ale ještě větší komplikace v letní sezóně, kdy se počet hostů na turisticky atraktivních místech každým rokem zvyšuje. 

Čtěte také: Elektronické kasy rozdělují společnost. Zkomplikuje EET lidem život?

Někteří provozovatelé restaurací hlásí rušení tanečních zábav. „Nedovedeme si například představit, jak bychom obsloužili lidi u baru. Často se stávalo, že jich na svůj nápoj zde čekaly i dvě desítky. V žádném případě je nyní nemůže tak rychle obsloužit, jak tomu bylo před 1. prosincem, kdy povinnost EET začala," uvedla servírka Jana.

Technické potíže

V Berouně jsou i hospodští, kteří EET přijali, a to i přesto, že i jim působí technické potíže a zvyšují se jim náklady na provoz. „Někdy se stane, že účtenka nevyjede vůbec. Řešíme to náhradní účtenkou," sdělil provozovatel jedné z nejnavštěvovanějších restaurací. Přidává i podrobnosti, kdy čtyři hosté u jednoho stolu chtějí platit každý zvlášť. To musí pak dojít pro čtyři účtenky.

V minulosti se daly čtyři položky rozepsat z jednoho lístku, to nyní není možné. A to není vše, tuto restauraci stojí kotouče do pokladny čtyři tisíce měsíčně. Navíc složitější účetnictví už nemůže vykonávat manželka, ale firma. A to jsou také náklady navíc.

Zdražení obědů

Kdo to zaplatí? Zákazník. Tato restaurace totiž zdražila obědy o deset až patnáct procent. A není jediná, ceny zvyšují i ostatní berounské restaurace, například Pizzerie Domino.

„Zdražujeme stejně jako ostatní o deset až patnáct procent," uvedl provozovatel této oblíbené restaurace s tím, že důvodem současného zdražování je společně s inflací i drahé zavedení systému elektronické evidence tržeb.

Autor: Radka Kočová

8.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

František Rajtoral
AKTUALIZUJEME
10

Smutná zpráva. Fotbalista Rajtoral spáchal sebevraždu

SBĚRATELKA ubrousků Eva Roztočilová na vernisáži uvedla, že ubrousky nemají tak dlouhou historii. „Lidé si utírali ústa nejdříve do sena, do trávy, šlechta začala používat kousky látky a teprve se strojovou výrobou začátkem 20. století se začalo s jednoti

Eva Roztočilová má ve sbírce i ubrousek Adiny Mandlové

Fotbalisté Dobříše si poradili s Ostrovem

Dobříš – Fotbalisté Dobříše si připsali v divizi již třetí výhru v řadě. V tabulce to však k posunu nepomohlo a dál jim patří osmé místo.

Spořitelnu v centru Sedlčan uzavře rekonstrukce

Sedlčany – Česká spořitelna požádala sedlčanskou radnici o stanovisko ke kompletní rekonstrukci pracoviště v Sedlčanech. To se nachází v ulici 28. října v těsné blízkosti náměstí. Dostala souhlasné vyjádření.

V Branžeži se rozhodovalo v závěru

Branžež / Český ráj – Absolutním vítězem jubilejního 15. ročníku závodů na horských kolech Author 50 Český ráj se stal Aleš Strnad z týmu Superior Cyklofit. Padesátikilometrovou trať zajel v čase 1 hodina, 24 minut a 31 vteřin.

Školní futsalové soutěže přinesly Příbrami dvě bronzové medaile

Příbram – Duben byl také ve znamení finálových turnajů školních futsalových soutěží. Všechny urnaje o titul mistrů republiky se uskutečnily ve Žďáru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies