Do systému PID, kde platí jednotné jízdné (určované nikoli podle ujetých kilometrů, ale pásmovými jízdenkami, a to s možností využívat časové předplatné) a jízdní řády organizátor dopravy Ropid sestavuje tak, tak, aby jednotlivé druhy dopravy pokud možno navazovaly, patří zatím jen část širšího okolí metropole. Vedle Prahy-východ a Prahy-západ třeba řada linek na Mělnicku a Neratovicku. Celý Středočeský kraj by měl být integrován do konce příštího roku.

Nová linka vyjede také přes Loučeň

Již na konec měsíce se na další kroky v rámci integrace mohou těšit obyvatelé Nymburska. K 26. březnu se PID rozšíří do oblasti mezi Poděbrady, Nymburkem, Vlkavou, Pečkami, Sadskou, Milovicemi a Lysou nad Labem.

„Nová linka PID vyjede také přes Loučeň do Seletic," připomněl Filip Drápal z Ropidu. Připravuje se nejen rozšíření provozu čtyř současných linek PID, ale také zavedení sedmi nových autobusových linek PID. Nahradí 14 dosavadních linek Středočeské integrované dopravy včetně městské dopravy v Nymburce.

Cestování MHD se stává jednodušším

S koncem března se tak do systému PID přidává Nymburk, zcela nově se zapojuje 21 obcí, rozšířen také bude počet integrovaných linek v Poděbradech. Změna se v této oblasti projeví i na železnici rozšířením platnosti jízdenek PID také do vlaků – včetně rychlíků na trase Praha – Poděbrady.

Petrtýl v souvislosti se zařazováním jednotlivých regionů do systému PID ocenil, že cestování veřejnou dopravou se stává jednodušším a přehlednějším – a v řadě případů se i zlevní. Pasažéři totiž mohou na jízdném ušetřit.

Od prosince dojde k posílení železniční dopravy 

Pozitivní podle slov radního je, že se lidé ve středních Čechách vracejí do prostředků hromadné dopravy. To je i cílem Prahy – dosáhnout toho, aby lidé cestující do metropole omezili příjezd auty (přinášejícími nejen problémy s výfukovými zplodinami, ale především s parkováním) a dávali přednost veřejné dopravě. Tomu by mimo jiné mělo dále pomoci posílení železniční dopravy plánované od prosince, kdy začnou platit nové jízdní řády vlaků.