Deník oslovil několik provozovatelů zdejších koupališť a všichni se shodují na jednom lidí je o proti loňské sezóně zatím méně. Přitom se areály pyšní nejen čistou vodou, ale také sportovním vybavením, mnohde nechybí ani dětská hřiště.

Kvalitu středočeských přírodních koupališť se však v minulých dnech rozhodli zkontrolovat také hygienici z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Ti navzdory přání provozovatelů koupališť proměnlivé počasí vítají. Nižší teploty totiž paradoxně zlepšují kvalitu vody. 

Hygienici ale pro plavce mají veskrze dobré zprávy, alespoň co se týče těch, kteří vyhledávají mladoboleslavská koupaliště.

Kvalita vody je výborná

„Stav vody v nádržích je většinou na výborné úrovni. Pouze v některých vodních plochách byl zaznamenán vyšší obsah chlorofylu, způsobený zvýšeným výskytem fytoplanktonu, což znamená, že voda má sníženou průhlednost a je hodnocena stupněm dvě," vysvětlil Luboš Mandík, vedoucí oddělení hygieny. Upřesnil, že výše uvedený popis se v regionu Mladé Boleslavi týká pouze koupaliště v Luštěnicích.

„Jedinou lokalitou ve Středočeském kraji, kde je kvalita vody hodnocena stupněm tři, je koupaliště v Bakově nad Jizerou. Ve vodě je vysoký obsah chlorofylu a rovněž i vyšší obsahy sinic," zhodnotil Luboš Mandík s tím, že tento stav přetrvává již delší dobu a je pro tuto lokalitu typický.

V zásadě tam ale vstup do vody není zakázaný. Doporučuje ale po koupání se osprchovat, a to zejména lidem, kteří trpí alergiemi, oslabenou imunitou, malým dětem a těhotným ženám.

Dvacet stupňů na ochlazení

Nicméně, s návštěvností zatím nejsou plně spokojeni ani v Benátkách nad Jizerou. „Pokud srovnám současná čísla s minulým rokem, rozhodně ještě nejsme na stejném počtu. Myslím si, že loni za stejnou dobu přišlo více lidí. Důvodem je samozřejmě počasí. Minulý červenec lámal rekordy, co se týče teplot, letos jsou teploty spíše nižší," konstatoval Petr Šuhájek, vedoucí plaveckého areálu Benátky nad Jizerou.

Voda v tamním bazénu, který zájemci najdou uprostřed sportovního areálu, má stabilní teplotu kolem dvaceti stupňů Celsia. Jak je ale vidět, návštěvníkům to příliš nevadí. „My patříme k otužilcům. Když je horko, dvacet stupňů na ochlazení je úplně ideálních," sdělila dvaatřicetiletá Milada Horáková.

Ta pochází z Prahy, ale většinu prázdnin tráví nedaleko Benátek nad Jizerou, kde mají s rodinou chalupu. „Sem se často vracíme. Areál je čistý, přírodní a navíc je tu k dispozici i brouzdaliště, což náramně ocení můj dvouletý syn," dodala.

O čtyři stupně teplejší je zase bělské koupaliště. Ani zde sice nedosahují statistické návštěvnosti z minulého roku. Návštěvníky se však snaží nalákat, mimo kvalitní vody ze zdejšího potoka, také na písečnou pláž či sportovní hřiště.

Padesát procent minus

„Lidí je o padesát procent méně než minulý rok. Nepřejí nám teploty, hodně prší, což návštěvníky rozhodně nepřiláká," odhadl jeden ze zaměstnanců dolnobousovského venkovního koupaliště.

Zatímco na koupališti v Kněžmostě počítají tržby a došli k závěru, že minulý rok v červenci vydělaly přibližně o sedmdesát procent více, v Kosmonosech rapidní úbytek návštěvníků podle Miroslavy Jelínkové ze správy majetku nepociťují.

Proměnlivé počasí se překvapivě podepsalo na návštěvnosti koupaliště v Mladé Boleslavi. „Během července přišlo 16 626 lidí, přitom o rok dříve to bylo téměř jednou tolik, celkem 32 109 návštěvníků," konstatovala mluvčí magistrátu Hana Kopalová s tím, že příležitost nočního koupání využilo 1522 lidí.

Aktuální předpovědi počasí jsou však optimistické. Podle hydrometeorologů by ještě dnes mělo být chladněji, od zítřka by se ale teploty měly opět zvyšovat. Ve čtvrtek slibují v průměru 28 až 32 stupňů Celsia.

Čtěte také: Voda na Šeberáku obsahuje sinice, ostatní koupaliště jsou čistá

Ondřej Bečka