Kameny zmizelých jsou kostky s mosazným povrchem, které jsou vsazeny do chodníku před domy obětí nacistického režimu. Na kamenech je vyryto datum narození a jméno zemřelých. Otcem myšlenky je německý umělec Günter Demnig, který všech dvacet osm kamenů v Kutné Hoře osobně položil.

Akce se rovněž zúčastnila poslední žijící členka předválečné Židovské obce v Kutné Hoře Dagmar Lieblová, která je předsedkyní Terezínské iniciativy, a Daria Sevic-Müller, která je pravnučkou manželů Votických. Ti žili právě v domě v Šultysově ulici, kde byly instalovány první dva Kameny zmizelých.

110 kutnohorských obětí

Daria Sevic-Müller sponzorovala tvorbu všech dvaceti osmi kamenů, přičemž cena jednoho z nich se pohybuje kolem tří tisíc korun. Do budoucna se uvažuje o tom, že by v Kutné Hoře mohlo být instalováno celkem sto deset těchto kamenů, protože přesně tolik bylo kutnohorských židovských obětí holocaustu.

V evropských zemích je Stolpersteinů instalováno přes padesát tisíc, v České republice jsou již položeny kromě Prahy například Kolíně, Brně, Ostravě nebo v Olomouci.

Čtěte také: Židovským rodinám odhalili v Horních Krutech pamětní desku