VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kominík z Rakovnicka: Řada lidí neumí správně zatopit

Rakovnicko - Zatopit tak, aby se nám do místnosti nevalil dým a aby bylo využito palivo co nejlépe, to podle kominíka Jaromíra Oliče umí kupodivu méně lidí, nežli bychom předpokládali. Nejlepší metodou je nejen podle něho rozdělání ohně v kamnech či v kotli takzvaně „shora".

18.1.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Eva Kořínková

To znamená, že na dno ohniště položíme silnější polínka, na ně dáme zapálený dřevní smotek nebo tuhý podpalovač a na něj dáme třísky a papír. Tímto způsobem se předejde nepříjemnému a štiplavému kouři z komína. Přesně tak, jak se to dělá v severských státech.

„Jestliže totiž nahoře zapálíme oheň až na dřevě, pak je plamen co nejblíže komínu. Jak známo, komín je při zapalování studený, díky čemuž nepracuje komínový efekt. Při zapalování shora se právě nejrychleji ohřeje vzduch v komíně a kouř tak může začít rychle stoupat. Oheň z vrchní části vcelku rychle prohoří až ke spodním polenům," popsal Jaromír Olič.

Klasický postup v České republice: papír, třísky, dřevo. „Někdo na to ještě hodí uhlí a ono se to dusí. Pak to kouří dvě hodiny. Každé spalování samozřejmě musí mít dostatek kyslíku, protože pak vzniká minimální množství kouře," zdůraznil Jaromír Olič.

Udušený oheň v čistírně

Zavzpomínal na velké problémy s čistírnou v Rakovníku na Zátiší. „Z toho vysokého komína to vždy nad ránem čadilo o sto šest. Zvláště když šly větry od východu, tak byl celý Rakovník zahalen kouřem. To dělal ten topič, který nepřikládal každou hodinu," uvedl Jaromír Olič.

„Přivezl vždy vozík, do kterého se vešlo až patnáct koleček uhlí, a tento náklad zvrhl do ohně. Ten se udusil a nežli se opět vzpamatoval, tak to dělalo právě ten černý kouř. Dnes už tam je naštěstí plyn," upřesnil Jaromír Olič s tím, že podobně špatně topí devadesát procent lidí v domácnostech.

Což samozřejmě činí i ke své škodě. „Palivo odhořívá, ale nevytváří žádné teplo. Mají deset, patnáct procent mínusu paliva. Kdyby to dělali obráceně, tak mají o ta procenta v baráčku tepla navíc," upozornil Jaromír Olič na fakta, která by podle něho měl znát každý, kdo je nucen si zatápět v kamnech sám. 

„A pro ty, kdo to neví, je třeba dělat osvětu. Třeba i prostřednictvím nás kominíků," upozornil Jaromír Olič s tím, že když kamna na dřevo spalují optimálně, vychází z komína pouze tenký pramínek páry a světlého kouře, který nezapáchá. „Přeji všem dobrý tah," dodal Olič.

Čtěte také: Nevyčištěné komíny zaměstnávají hasiče na Mělnicku

Autor: Jana Elznicová

18.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

KrimiMix: Muž házel po policistech kameny a rozbil jim auto

Jiří Fröhlich
DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Školy ze svých hřišť o prázdninách děti nevyženou

Příbram - Děti, které zůstávají o prázdninách ve městě, se nemusejí doma nudit. Sportovní areály u základních škol v Příbrami jim budou přístupné i o letních prázdninách. Rozhodli o tom radní na svém posledním jednání. Hřiště budou pro veřejnost otevřena od 1. července do 31. srpna vždy od 8 do 20 hodin. Přístupná budou hřiště u základních škol v Jiráskových sadech, na Březových Horách, v ulici Bratří Čapků a ve Školní ulici.

Kdo obsadí spolkový dům se ukáže v létě

Dobříš - Chátrající bývalé kino v Dobříši má nahradit spolkový dům, na který už existuje studie. Ale město projekt stále nemůže dotáhnout do konce. Není totiž jasné, kdo a jak bude objektu dominovat.

Prázdniny odstartuje divadlo pod korunami stromů

Podlesí /FOTOGALERIE/ - Jak si prohlédnout sám sebe v dnešním uspěchaném a bláznivém světě, umožní lesní divadlo v Novém Podlesí. Soubor Skalka opět po roce zahajuje letní prázdniny několika večery pod korunami stromů.

OBRAZEM: Na Letišti Příbram je mistrovství kluzáků

Příbram – Na Letišti Příbram u Dlouhé Lhoty je v těchto dnech rušno. Až do 7. července tam pokračuje Mistrovství České republiky v bezmotorovém létání. Jde zároveň o takzvaný předzávod pro Mistrovství světa v roce 2018, které se také uskuteční na tomto letišti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies