VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kominík z Rakovnicka: Řada lidí neumí správně zatopit

Rakovnicko - Zatopit tak, aby se nám do místnosti nevalil dým a aby bylo využito palivo co nejlépe, to podle kominíka Jaromíra Oliče umí kupodivu méně lidí, nežli bychom předpokládali. Nejlepší metodou je nejen podle něho rozdělání ohně v kamnech či v kotli takzvaně „shora".

18.1.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Eva Kořínková

To znamená, že na dno ohniště položíme silnější polínka, na ně dáme zapálený dřevní smotek nebo tuhý podpalovač a na něj dáme třísky a papír. Tímto způsobem se předejde nepříjemnému a štiplavému kouři z komína. Přesně tak, jak se to dělá v severských státech.

„Jestliže totiž nahoře zapálíme oheň až na dřevě, pak je plamen co nejblíže komínu. Jak známo, komín je při zapalování studený, díky čemuž nepracuje komínový efekt. Při zapalování shora se právě nejrychleji ohřeje vzduch v komíně a kouř tak může začít rychle stoupat. Oheň z vrchní části vcelku rychle prohoří až ke spodním polenům," popsal Jaromír Olič.

Klasický postup v České republice: papír, třísky, dřevo. „Někdo na to ještě hodí uhlí a ono se to dusí. Pak to kouří dvě hodiny. Každé spalování samozřejmě musí mít dostatek kyslíku, protože pak vzniká minimální množství kouře," zdůraznil Jaromír Olič.

Udušený oheň v čistírně

Zavzpomínal na velké problémy s čistírnou v Rakovníku na Zátiší. „Z toho vysokého komína to vždy nad ránem čadilo o sto šest. Zvláště když šly větry od východu, tak byl celý Rakovník zahalen kouřem. To dělal ten topič, který nepřikládal každou hodinu," uvedl Jaromír Olič.

„Přivezl vždy vozík, do kterého se vešlo až patnáct koleček uhlí, a tento náklad zvrhl do ohně. Ten se udusil a nežli se opět vzpamatoval, tak to dělalo právě ten černý kouř. Dnes už tam je naštěstí plyn," upřesnil Jaromír Olič s tím, že podobně špatně topí devadesát procent lidí v domácnostech.

Což samozřejmě činí i ke své škodě. „Palivo odhořívá, ale nevytváří žádné teplo. Mají deset, patnáct procent mínusu paliva. Kdyby to dělali obráceně, tak mají o ta procenta v baráčku tepla navíc," upozornil Jaromír Olič na fakta, která by podle něho měl znát každý, kdo je nucen si zatápět v kamnech sám. 

„A pro ty, kdo to neví, je třeba dělat osvětu. Třeba i prostřednictvím nás kominíků," upozornil Jaromír Olič s tím, že když kamna na dřevo spalují optimálně, vychází z komína pouze tenký pramínek páry a světlého kouře, který nezapáchá. „Přeji všem dobrý tah," dodal Olič.

Čtěte také: Nevyčištěné komíny zaměstnávají hasiče na Mělnicku

Autor: Jana Elznicová

18.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fanoušci Sparty. Ilustrační foto.

Fotbalová Příbram se chvěje touhou porazit Spartu

Ilustrační foto

Tipy na víkend: na pálení ohňů nebo pochod, vyberte si

Hrabalovu novelu si zahraje celý soubor

Příbram - Titul Obsluhoval jsem anglického krále je známý zejména jako osobitá novela Bohumila Hrabala, jednoho z nejlepších českých spisovatelů, ale nejen to. Dnes už jde také o název diskutovaného filmu a také o stejnojmennou dramatizaci, kterou před lety připravili pro svou inscenaci v Divadle na Provázku autoři Ivo Krobot a Petr Oslzlý.

Trenér Rada před návratem k Litavce: Poslední výsledky Příbrami mě nepřekvapují

Střední Čechy – Příbramský klub mu i během poměrně krátkého působení přirostl k srdci. Krátce před startem jara se s ním rozešel kvůli úsporným opatřením majitele. V pátek se trenér Petr Rada vrátí, ovšem jako soupeř. U Litavky usedne na lavičku hostující Sparty (výkop ve 20.15, ČT Sport).

Policie hledá svědky havárie motocyklu

Region - Dopravní policisté hledají svědky a prověřují okolnosti dopravní nehody motorkáře, ke které došlo v úterý 25. dubna na silnici mezi obcemi Slapy a Třebenice.

Král: Touha po změně byla cítit ze všech stran

Střední Čechy /ROZHOVOR, ANKETA MEZI TRENÉRY/ – Šéf sportovně-technické komise středočeského hokeje Deníku přiblížil zrod nového modelu krajské ligy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies