„Toto kolo nezrušíme. Obálky jsou otevřené. Každý den dostávám informace, jak se seznam uchazečů naplnil," uvedla Jaroslava Pokorná Jermanová. Krajský úřad zaevidoval během letošního druhého kola první výzvy 1219 žádostí, mezi které bude rozděleno 51 milionů, což je asi desetkrát méně, než tomu bylo v prvním kole, kdy peníze přerozdělovala ještě minulá vláda. Počet vyhovujících žádostí tedy bude tentokrát nižší – zhruba 450.

Nocování před úřadem při žádání kotlíkových dotací patří k pravidelnému folkloru, ne však v době, kdy ve většině krajů probíhá přijímání žádostí elektronicky. Dění kolem přijímání dotací kritizuje především středočeská hejtmanka, na jejíž žádost proběhne v odborech životního prostředí a regionálního rozvoje procesní a personální audit.

Kotlíkové dotace (Praha). Ilustrační foto.
Selhání úřadu? Frontu na dotace lidé stáli i dva dny

Příště elektronicky 

Středočeský radní Věslav Michalik (STAN), do jehož kompetencí patří oblast hospodářského a regionálního rozvoje, si ale pochybení svého úřadu nepřipouští. „Doplňková výzva probíhala v režimu jako ta loňská. Nevyčítal bych úředníkům, že nedokázali vyhodnotit, že mohou nastávat konflikty mezi žadateli," namítá.

Jeho úřad má v těchto dnech plné ruce práce s přípravou druhé výzvy, která bude na podzim. Podle Michalíka už se počítá pouze s elektronickým podáním. Na podzim by mohlo být rozděleno podle hejtmanky až 502 milionů korun. O tuto částku ale bude kraj ministerstvo teprve žádat. Kotlíkové dotace se postaraly o první velkou bouři mezi koaličními partnery.

Ilustrační foto.
Exekuce zasáhly každého desátého dlužníka v kraji