„Současný ředitel Oldřich Vytiska neprošel výběrovým řízením, a proto je správné ho uspořádat," uvedl Martin Kupka (ODS), náměstek hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) pro zdravotnictví, který v Benešově s Vytiskou v nemocnici jednal.

Středočeský kraj, jediný akcionář oblastních nemocnic, už dříve rozhodl o novém obsazení postů jejich ředitelů ve dvou největších městech kraje, Kladně a Mladé Boleslavi. Teď přichází na řadu Benešov. Kdo vystřídá Oldřicha Vytisku (ČSSD), není jasné. Jisté ale je, že ředitel vzejde z výběrového řízení a jeho výsledky kraj vyhodnotí na konci února.

Nesouhlas opozice

Nyní sedmačtyřicetiletý Vytiska, jak už řečeno, se před nástupem do Benešova s nástrahami konkurzu vypořádávat nemusel. Do funkce ho přímo schválila valná hromada nemocnice. Tou je Středočeský kraj, tehdy ovládaný ČSSD. Vytiska se ředitelem stal i přes nesouhlas opozice. Jeho působištěm byla před tím, než začal řídit benešovskou Nemocnici Rudolfa a Stefanie, Česká pošta, kde vedl autodopravu.

Do Benešova však přišel také s vizitkou blízkého spolupracovníka hejtmana Davida Ratha, stejně jako Petr Hostek, který řídil krajský úřad. Poté, co David Rath v úřadě jako hejtman skončil a místo něj se hejtmanem stal další člen ČSSD Josef Řihák, Vytiska místo na vlastní žádost opustil v únoru roku 2013. Loni v březnu se stal ředitelem nemocnice, když nahradil Petra Hostka, který se dva měsíce před tím stal starostou Benešova a oba posty zastával současně.

Kdy vypíše Středočeský kraj výběrové řízení, ale jeho lídři zatím neupřesnili. Podle posledních, ovšem nepotvrzených informací Oldřich Vytiska končí v Benešově s posledním lednovým dnem.

Rozhovor s Oldřichem Vytiskou

Nechává vás prohlášení náměstka pro zdravotnictví Martina Kupky klidným?

Nechává. Je jen na rozhodnutí jediného akcionáře a tím je Středočeský kraj, jestli bude vypisovat výběrové řízení nebo ne.

Proč myslíte, že kraj nyní vypisuje výběrové řízení, když ve vašem případě stačilo jeho rozhodnutí?

Pokud je nové vedení kraje přesvědčeno, že výběrové řízení pomůže k ještě lepším hospodářským výsledkům nemocnice, tak je to správně.

Jak zhodnotíte vaši misi po odchodu Petra Hostka?

Hodnocení musím přenechat jiným. Zaměstnancům, pacientům a akcionářům. Musíte se zeptat jich. Vím jen, že působení mého předchůdce bylo hodnoceno velmi pozitivně a za jeho vedení dosáhla nemocnice velmi dobrých hospodářských výsledků.

Tak zkuste prosím alespoň zhodnotit, co se v benešovské nemocnici povedlo.

Byla zahájena celá řada nových projektů, z nichž některé jsou již dokončeny. Jedná se například o oplocení celého areálu nemocnice, uvedení do provozu nového počítačového tomografu nebo třeba obměna lůžek za nová elektricky polohovatelná. Dále jsme spustili projekt modernizace dětského oddělení, modernizace oddělení lůžek ošetřovatelské péče, spánková laboratoř, a v přípravě je pro letošek také modernizace gynekologicko – porodnického oddělení, centrální příjem, lůžková rehabilitace a mnoho dalších projektů.

Podařilo se dotáhnout do cíle záležitosti, které rozpracoval Petr Hostek? Které?

Ano samozřejmě všem projektům před realizací předchází příprava, získání finančních zdrojů a pak následuje realizace. Některé z projektů jsem jmenoval v předešlé odpovědi. Rozhodně bychom také neměli opomenout mezi úspěchy to, že benešovské zařízení získalo mezi nemocnicemi v celé ČR první místo za rok 2016 v hodnotícího projektu Nejlepší nemocnice v oblasti Bezpečí a spokojenost zaměstnanců. Soutěž organizovala organizace HealthCare Institute (HCI), která do porovnání zahrnula celkem 155 nemocnic s akutními lůžky z celého Česka. A to je také myslím, velmi důležitý parametr úspěšnosti benešovského zdravotnického zařízení.

Kde se naopak nepovedlo to, co jste si plánoval nebo co bylo rozpracovaného?

Samozřejmě nejsou všechny projekty realizovány a některé ani započaty, neboť ne vše lze realizovat okamžitě. Oprávněných potřeb má nemocnice mnoho a finanční zdroje jsou omezené. Loni jsme hospodařili tak, aby hospodářský výsledek byl kladný a nemocnice nebyla ve ztrátě.

A teď ještě jednou o výběrovém řízení na post nového ředitele nemocnice. Přihlásíte se také?

Vy by jste se hlásil do funkce z které odcházíte? Asi ne, že.

Co máte v plánu po odchodu z Benešova?

Půjdu pracovat někam jinam, kde o mou práci bude zájem.

Máte už nějaké místo vyhlédnuté, slíbené popřípadě už jisté?

Nechám to, až přijde ten správný čas, kdy se budu muset konkrétně rozhodnout.

Až skončíte na místě ředitele Nemocnice Rudolfa a Stefanie, dáte si nějaký čas od práce klid?

Neplánuji žádné volno.

Čtěte také: Kraj vypíše výběrové řízení i na nového ředitele benešovské nemocnice