Čtveřici zkušených, jimž se podařilo obhájit mandát, tvoří Milan Němec, náměstek hejtmana pro školství, mládež a sport, radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová, člen komise pro integrovaný záchranný systém Petr Holeček a Libor Lesák, předseda komise pro rozvoj podnikání.

Doplní ji pětice nováčků, starostové Ctirad Mikeš (Mělník), Lenka Mrzílková (Neratovice) a Jana Poláková (Byšice), mělnický místostarosta Milan Schweigstill a Karel Šulc, podnikatel z Kostelce nad Labem.

Nepodařilo se zastihnout pouze kralupského starostu Petra Holečka, pravděpodobně proto, že pokračuje ve volební kampani. Uspěl totiž nejen v krajských volbách ve středních Čechách, ale i v senátních volbách v obvodu Mělník. Stal se vítězem prvního kola, do druhého kola je jeho soupeřkou senátorka za ODS Veronika Vrecionová.

Jiřina Fialová (KSČM), 
krajská radní, Vraňany: Každopádně se budu chtít dál věnovat zdravotnictví, doufám, že mi to bude umožněno alespoň v rámci výboru. Nicméně co se týká Mělnicka, hlavní prioritou je dotáhnout do konce dopravní situaci v Mělníku a konečně nastartovat obchvat Kralup i s novým mostem. Zdravotnictví na Mělnicku je na tom poměrně dobře.

Libor Lesák (ODS), místostarosta Kralup nad Vltavou: Trápí nás spousta věcí. Pokud bych měl možnost podílet se na vedení Středočeského kraje, zajímal by mě jeho majetek, jsou tam totiž velké problémy a dluhy. Dále bych se rád věnoval rozvoji podnikání, v případě pravicové koalice by se jistě naskytlo více možností v tomto ohledu něco dělat než v případě koalice levicové. 

Ctirad Mikeš (STAN), starosta Mělníka: Jelikož jsem dlouhá léta dělal vedoucího odboru životního prostředí, chtěl bych se věnovat této problematice. Klíčovou otázkou je koncept nakládání s odpady Středočeského kraje a jeho dopady na Mělnicko. Nicméně určitě zůstanu ve funkci starosty Mělníka, nemám ambice být radním, chci být řadovým zastupitelem.

Lenka Mrzílková (STAN), starostka Neratovic: Obecně je pro nás prioritní stav komunikací, veřejná doprava a nastavení školství tak, aby odpovídalo potřebám kraje. Já se cítím být nejvíce kompetentní právě v oblasti školství a sportu. Chtěla bych, aby se konečně začala řešit cyklostezka podél Labe. Dalším velkým tématem pak je dotační řízení, aby bylo spravedlivé a transparentní.

Milan Němec (ČSSD), ředitel školy, Mělník: Podle všeho bude naše strana v opozici, v rámci té se pak budou rozdělovat výbory a komise. V mém rezortu to bude Komise sportu a Výbor pro vzdělání a zaměstnanost, v nich bych mohl zasednout. Pokud na mě někdo dá a bude ode mě chtít poradit, samozřejmě k tomu své řeknu. Uvidím, kolik toho budu moci ovlivnit.

Jana Poláková (ODS), starostka Byšic: Primárním tématem je pro mě životní prostředí, konkrétně spalování odpadu v mělnické spalovně. Ten koncept, který schválilo minulé zastupitelstvo, tedy svážet odpady z celého kraje na Mělník a tam je pálit, bychom rádi přehodnotili. A dále pak transparentní financování škol, domovů pro seniory, sociálních ústavů a podobně.

Milan Schweigstill (TOP 09), místostarosta Mělníka: Určitě bych se rád věnoval dopravě. V hromadné, veřejné dopravě je především zapotřebí urychlit práce na integraci středočeské dopravy do Pražské integrované dopravy tak, aby vše fungovalo jako celek. To je pro mě jedna z priorit. A pak mi není cizí ani můj vlastní obor, z něhož jsem vyšel, což je školství.

Karel Šulc (ANO 2011), OSVČ, Kostelec nad Labem: Nejdůležitější je zrekonstruovat v našem kraji silnice a rozvíjet tuto infrastrukturu. To dnes nefunguje, jsme deset kilometrů od Prahy a jediná silnice tu není v pořádku. To bude nejdůležitější. Podnikání funguje, nezaměstnanost není, bydlení je v pořádku, ale ty silnice jsou velké téma. Když tu jezdíte, je to jako na tankodromu.

Čtěte také: Mělnicko: oba kandidáti do senátu jdou do druhého kola optimisticky