„Každý rok v rámci jedné lesní správy zmizí desítky stromků. Proto se již od listopadu koná také v lesích Kladenska a Slánska preventivní akce proti krádežím vánočních stromků, 
kdy lesní hlídkové služby kontrolují lesy, včetně 
víkendových dnů," řekla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. 

Jaké postupy proti krádežím lesníci používají?

„Mezi účinné formy obrany proti zlodějům patří prostřih koruny stromků, aby se snížila jejich estetická hodnota. Stromkům to nijak neublíží, samy se znovu zacelí. Další metodou je také použití speciálního chemického postřiku, který se aplikuje na dřevinu. Za normální teploty venku není cítit, ale v pokojové teplotě po pár hodinách začne nepříjemně zapáchat," vysvětlila Eva Jouklová.

Pokuta až patnáct tisíc korun

Pokud lesníci přistihnou zloděje přímo při krádeži, mohou mu udělit blokovou pokutu až do výše patnácti tisíc korun.

Největší zájem je v posledních letech o kavkazskou jedli, která v českých lesích neroste. „Zloději, kteří si vyhlédnou stromky z našich lesů, je tak velmi těžko prodají. Nemohou totiž konkurovat těm, které zákazníci běžně seženou před obchodními centry," dodala Jouklová.

Na zloděje se zaměří také policisté. „Ti budou řidiče vezoucí vánoční stromek pravidelně kontrolovat, kde ho koupili, a zda mají u sebe příslušný doklad o nákupu," sdělila kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Čtěte také: Lesníci brání stromky ořezem bočních větví i smrdutým postřikem