Na základě místního šetření dospěl totiž k závěru, že je nutné neprodleně odstranit prostřední pilíř jezu, u něhož zemřel již zmiňovaný portugalský vysokoškolský student, který se společně 
s dalšími kamarády, kteří zde byli na výměnném pobytu v rámci programu Erasmus vydal sjet řeku 
z Týnce nad Sázavou do Pikovic.

Jeho plavba bohužel skončila jen pár stovek metrů po nalodění. Na jezu došlo ke vtažení kánoe na pilíř, kolem kterého se zdeformovala. Háček naštěstí vypadl
a odplaval. Kormidelník už ale takové štěstí neměl. Loď ho totiž přitiskla k pilíři. Policie to vyšetřovala jako usmrcení z nedbalosti, jelikož mladík neměl na sobě vestu. Cizinec se tak stal již druhou obětí v průběhu tří let.

Nezkušení vodáci

„Sázavu sjíždíme s kamarády i několikrát do roka, takže vím velice dobře, jak jez Brejlov vypadá. Je v havarijním stavu, ale pokud dodržujete všechna bezpečnostní nařízení, nemůže se vám nic stát. Tohle byli nezkušení vodáci a navíc, co jsem slyšel, si nevzali ani vesty a helmy," uvedl vodák Honza, přezdívaný Česílko.

Nákladná celková rekonstrukce vodní stavby přijde na řadu později. U jezu budou také umístěny výstražné tabule, které budou na smrtelné nebezpečí vodáky upozorňovat. V současné době je jez Brejlov na stupnici nebezpečnosti ohodnocen známkou deset, tedy tou nejvyšší.

Webový portál Nebezpečné jezy uvádí že v jezu Brejlov hrozí vodákům zachycení o rozpadlé pilíře 
a zaklínění lodě, případně převržení a umlácení se 
o traverzy či v proudu.

Čtěte také: Aplikace Vodácká Kilometráž: ukáže, poradí i varuje