S jakými pocity a cíli jste funkci v nemocnici přijímal?

Především s pocitem velké odpovědnosti ke spoluobčanům, pacientům nemocnice a jejich rodinným příslušníkům. Cílem nového představenstva je zajištění provozu s neustále zvyšující se kvalitou péče, samozřejmě i s ohledem na hospodaření nemocnice.

Jak hodnotíte současný stav nemocnice?

Na základě prozkoumání prvních informací se mi jeví jako stabilizované zařízení vykazující dlouhodobě kladný hospodářský výsledek, který je blízko nuly. Nemocnice v Benešově je pavilonový typ nemocnice, což představuje větší náročnost na přesuny pacientů mezi jednotlivými odděleními, zároveň také prostorové uspořádání nemocnice znamená vyšší náročnost pro personál například při přenášení vzorků k analýze do jednotlivých laboratorních pracovišť.

Co chcete změnit a zlepšit?

V prvé řadě je nezbytné analyzovat ekonomiku nemocnice s cílem optimalizace nákladů jednotlivých provozů a vytvoření rezerv pro lepší hospodářský výsledek. Diskutoval jsem o tom s vedením nemocnice a věnovali jsme se několika projektům, které by mohly přispět ke zlepšení komfortu pacientů i personálu. Jde například o úpravu porodnice či jednotný centrální příjem. Budeme hledat finanční prostředky, především ve vlastních zdrojích. Byl bych rád, kdyby se nám podařilo ještě letos první změny realizovat. V dlouhodobějším horizontu mám představu, že nemocnice by měla hospodařit s kladným výsledkem s minimálním nárokem na dotace Středočeského kraje na provoz nových pavilónů.

Jakou úlohu má benešovská nemocnice v regionu hrát a jak vidíte v této souvislosti její hlavní úkoly do budoucna?

Nemocnice v Benešově je začleněna do sítě páteřních oblastních nemocnic Středočeského kraje. Jako taková má své místo v poskytování péče našim spoluobčanům. Benešovský region se vyznačuje poměrně rozsáhlou rekreační oblastí a to přináší i vyšší zátěž pro nemocnici v letních měsících. Hlavním úkolem pro zajištění všech služeb je stabilizování personálu, jeho neustále se zvyšující profesionalita a loajalita k nemocnici. K tomuto bych chtěl dodat, že jedním z prvních kroků nového vedení kraje i samotného představenstva nemocnice bylo navýšení tarifních mezd o desetinu od 1. ledna 2017.

Čtěte také: Benešovská nemocnice přestěhuje dětské pacienty do pavilonu porodnice