Legální plocha však není v Hořovicích i Berouně. Proto se tam počmárané zdi objevují. V Hořovicích v poslední době jen zřídka. Situace se ovšem v poslední době rapidně zlepšila. „Hodně nám v tomto ohledu pomohla městská policie a zavedení kamerového systému. Na jedné budově u autobusového nádraží se sice jeden výtvor nachází, ale jinak se nikde nic nového neobjevuje. Řekl bych, že v současné době je situace se sprejery stabilizovaná," řekl Deníku starosta Hořovic Jiří Peřina. Zato v Berouně byla v loňském roce situace natolik kritická, že radnice dokonce nechala vypsat odměnu ve výši patnácti tisíc korun za dopadení sprejerů, kteří ničili soukromý i veřejný majetek.
Trojici sprejerů nakonec pomohla vypátrat studentka střední školy. Pachatelé byli dopadeni jen několik minut po oznámení. Policisté je zadrželi chvíli poté, co kromě autobusové zastávky na Plzeňce posprejovali ještě několik dalších domů. Státní zástupce se tehdy s mladými hříšníky nakonec dohodl na náhradě škody.

Na světovém poháru Gran Prix Beroun diváci sledovali špičkové výkony.
OBRAZEM: Diváci viděli strhující výkony


Například v Rakovníku funguje několik let taková plocha na cyklostezce směrem na Senomaty. Pravidelně se o ní starají lidé kolem Jana „Doogyho" Cafourka. Od roku 2016 se tu na začátku léta pořádají jam graffiti. Scházejí se tu místní, ale i lidé z Kladna a odjinud. V poslední době je tak ve městě od graffiti pokoj. Občas se objevují jen ojedinělé nápisy.

„Naposledy jsme tu měli případ asi před rokem. Někdo fixou počmáral rámy plastových oken a skříňku rozvodu elektřiny. Podezření bylo, že to udělaly nějaké děti, ale nikoho jsme nechytili," řekl Jaromír Nový, vrchní strážník Městské policie v Rakovníku. V Novém Strašecí pěti lety někdo počmáral fasádu muzea a kostela. Dnes se tu objevují jen drobnosti.


„Naposledy jsme řešili velký případ asi před rokem v Křivoklátském sídlišti. Tam jeden muž pokreslil asi pět domů. Odhalili jsme ho na kamerovém systému a předali policii," potvrdil Stanislav Jahelka, vrchní strážník Městské policie v Novém Strašecí.


Legální plochy pro graffiti jsou rovněž v Kladně a Slaném. V Kladně se maluje na boční obvodové zdi areálu nemocnice. Ve Slaném na zeď v lesoparku Háje. Přesto se kresby objevují po městech a případy řeší policie. Jde však jen o drobnější události. Například letos v březnu policisté chytili tři muže, kteří kreslili na betonové zábrany u sjezdu z dálnice na Buštěhrad.

Jan "Doogy" Cafourek
Graffiti není boj o území, ale boj se šedí


Naposledy na Kladensku řádil postrach fasád loni. Mladík poničil třicet míst a způsobil škodu za 300 tisíc korun.

Graffiti se stále objevují na fasádách domů v Příbrami. Tady totiž na svoji legální plochu čekají malíři marně. Mluvilo se o nich už před třemi roky v souvislosti s rockovým klubem, který se stal součástí projektu Zelená páteř Příbrami. Teď je několik měsíců vyklizený a čeká na rekonstrukci.


„Zatím se o stěnách pro sprejery nemluví ani v rámci Zelené páteře," uvedla v pátek mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová. Kreslit legálně na zeď tu mohly zatím jen děti. Nedaleko školy pomalovaly podchod.