Chov vepřů má skončit v Letech do jara. Důstojný památník by podle Hermana mohl na místě vzniknout v nejbližších letech. Plány se tvoří, uvedl.

Stát dosud nezveřejnil částku, na níž se domluvil se současným vlastníkem vepřína, společností AGPI, která přijala nabídku kabinetu před dvěma týdny. Místopředseda představenstva společnosti AGPI Jan Čech dnes sdělil, že zatím neví, za kolik vláda vepřín odkoupí, a proto nebude cenu komentovat. Herman novinářům řekl, že akcionáři potvrdili, že už neměnná nabízená cena je pro ně přijatelná.

"S ohledem na obchodní zájmy partnerů v tuto chvíli cena zveřejněna být nemůže. Ale po jednání s partnery, nejpozději po uzavření kupní smlouvy, zveřejněna bude," řekl.

Uctění památky obětí cikánského tábora v Letech.
Romský aktivista Růžička: Na Lety by se mělo pohlížet jako na Terezín

O odkupu a zbourání vepřína diskutovalo už několik vlád, cena ale nikdy nepadla. Společnost AGPI původně upřednostňovala výměnu za vepřín na jiném místě, teď ale souhlasila s finanční kompenzací. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že jeho kabinet by chtěl jednání dotáhnout do konce.

"Jsem velice rád, že vláda mohla rozhodnout, oběti nacistické perzekuce a holokaustu si zaslouží naši úctu," uvedl dnes. Rozhodnutí považuje za důležité ze symbolického hlediska, kabinet podle něj také odstranil ostudu, která zatěžovala zemi dvě desítky let. Herman krok přirovnal k odvalení velkého balvanu a očištění.

V areálu má výkrm prasat skončit do jara příštího roku. "Oni tam mají na základě stávajících obchodních vztahů nasmlouvané ještě nějaké dodávky vepřového. Takže určitě k tomu, že by se to zavřelo ze dne na den, nemůže dojít. Je to věc na půl roku. Pak tam je struska, která se musí nějakým způsobem vyřídit," popsal harmonogram plánovaného převzetí areálu státem ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). Na revitalizaci prostoru a podobě pietního místa se podle Hermana bude podílet Muzeum romské kultury.

Podle odhadů by cena mohla činit několik stovek milionů korun. V červnu 1998 tehdejší ministr Vladimír Mlynář Zemským novinám v rozhovoru řekl, že soudní odhad ceny vepřína činil v té době 50 milionů korun a tržní odhad podle majitelů 140 milionů, vlastníci ale požadovali 300 milionů korun. Prezident Miloš Zeman před pár týdny uvedl, že ještě jako premiér farmu odmítl zrušit, protože by to daňové poplatníky tehdy stálo asi 400 milionů.

Ministr kutury Daniel Herman.
Herman: Vláda by mohla do září schválit odkup vepřína v Letech

"Je to dobře, že po 20 letech bylo možno dokončit záležitost, která je velice citlivá. A jsme rádi, že budou ukončeny všechny diskuse a různé spory, připomínky a demonstrace, které se k tomu problému vážou a že vláda bude moci tak, jak si plánuje, udělat na místě vhodný památník nebo připomenutí problémů a mrtvých, kteří zde zemřeli za druhé světové války," řekl ČTK Čech. Společnost podle něj prodá vládě pouze areál, zvířata a zaměstnance si ponechává.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. Stejné zařízení bylo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo méně než 600 romských vězňů. Podle odhadů nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Areál v Letech se stavěl za komunismu od roku 1972, umístěno je tam 13.000 prasat. V první etapě vzniklo deset hal, v druhé tři haly. V letech 2013 až 2015 dala firma do poloviny hal nové technologie. Areál je na ploše o rozloze 7,1 hektaru. Pozemky pod budovami patří státu. Česko za vepřín na pietním místě sklízí léta kritiku domácích organizací i mezinárodních institucí. K odstranění farmy vyzval i Evropský parlament.

Vězeňský volební autobus Pirátů
Piráti podobiznu Nečasové ze svého "vězeňského autobusu" neodstraní