VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pět set let oslavili ochutnávkou piva z malých pivovarů

Křivoklát /FOTOGALERIE/ – Pivo jedinečných chutí a k tomu pestrá směs lidových a dechových písní to vše vytvořilo příjemnou atmosféru oslav pětistého výročí založení pivovaru na hradě Křivoklátě. Návštěvníci ochutnávali pivo z osmi malých pivovarů rakovnického, kladenského a plzeňského regionu.

24.6.2017
SDÍLEJ:

Oslavy pětistého výročí založení pivovaru na hradě Křivoklátě.Foto: Deník / Hoblíková Šárka

„Vybírali jsme malé pivovary. Nechtěli jsme velké průmyslové, protože malé pivovary vaří speciály v malých dávkách a to je kvalitní silné pivo. Neříkám, že velké pivovary nevaří kvalitní piva, ale z těch malých jsou specifická," popisoval Jiří Dlouhý z Klubu sběratelů pivních suvenýrů Rakovník.

Přímo z Rakovnicka se představil Pivovar Máša Řevničov, dále Továrna Slaný, pivovar z Plas, Sedlčan, Chýše. Z velkých byl na Křivoklátě jen Tradiční pivovar v Rakovníku.

Pět set let hradního pivovaru připomínal originální pivní tácek vydaný zvlášť k tomuto výročí. Kromě toho ještě sepsaná historie hradního pivovaru, postup vaření piva i dělení piva podle použitých surovin. K dispozici byly také ukázky sladu i granulovaného chmele.

Kromě lahodného moku si návštěvníci měřili síly v pivovarských soutěžích. Na pány čekalo koulení plným sudem piva mezi kužely, dámy koulely sudem prázdným, dále kutálení pivního tácku po dřevěné lavici nebo držení plného tupláku piva. Každý výherce získal pivo od zúčastněných pivovarů.

Akce nebyla na nádvoří Křivoklátu zřejmě naposledy. Pořadatelé Hrad Křivoklát a Klub sběratelů pivních suvenýrů Rakovník by ji chtěl zopakovat tak jednou za pět let, aby nezevšedněla. „Mělo tu být více pivovarů. Ale bohužel jsme se potkali s pivním festivalem ve Velké Dobré, kterou pořádá Středočeský kraj. Původně neměl vůbec být. Zorganizovali ho před několika dny. Oslovili jsme pětadvacet pivovarů a počítali, že jich přijede patnáct až dvacet. Jenže pivovary, které tu byly už loni a byly tu spokojené, raději jely tam. Tři pivovary se omluvily na poslední chvíli," zkonstatoval Jiří Dlouhý.

Že pivo nechutná jen mužům dokazovaly dámy Petra a Karolína, které přijely za kulturou z Prahy: „Máme rády každé pivo, které je dobře natočené." Kousek to na Křivoklát měli manželé Alžběta a Pavel Vondráčkovi: „Přišli jsme pěšky z Velké bukové. Máme rádi pivo a rádi ochutnáme i novinky. Dáme si pivo klasické i s příchutěmi. Podle nálady. Ale musí být vychlazené."

Autor: Šárka Hoblíková

24.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jóga. Ilustrační foto.
24

Chcete uvolnit svou mysl? Vydejte se na jógu

Kolo pod hrází rybníka, kam spadl muž, když se údajně vyhýbal zvířeti.

Po seniorovi pátral v lese vrtulník i dron

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

Fotbalové trávníky na Příbramsku ožívají

Příbramsko - O víkendu 22. a 23. července vyrazily do přípravných bojů fotbalové týmy z vyšších soutěží. Podívejte se, jak dopadly výsledkově a v jakých sestavách se představily.  

Sledování filmů pod širým nebem opět frčí, kam vyrazit?

Příbramsko /FOTOGALERIE/ - Vzpomínky na letní kino trvají celý život. Obliba sledování filmů pod oblohou se však před lety na čas vytratila, zvláště v době ekonomické krize. Nyní ale zájem lidí o letní dobrodružství před filmových plátnem opět roste a tomu se také města a obce snaží jít naproti, i když to mnohdy znamená nemalé investice.  

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Praha – Možná s tak trochu babičkovskou radou se v pátek obrátili na veřejnost pražští hygienici. „Sklenice, do kterých dáváte sušené houby, předehřejte v troubě,“ radí na svých webových stránkách. S vysvětlením, že předehřátí zamezí tomu, že v některé sklenici zůstane vlhkost po předchozím vymytí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení