Tentokrát šlo již o šestý sjezd, tentokrát na počest 625. výročí založení obce a 105. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Petkovy.

„Ještě v roce 2007 žilo v Petkovech 207 obyvatel. Dnes je to o sto víc, přesně 308. To je ohromný nárůst, který obec zavazuje," zmínil v úvodu své sobotní řeči starosta Jaroslav Janeček, který hosty před budovou obecního úřadu přivítal.

Po jeho slovech položili zástupci SDH Petkovy, Pavel a Zdeněk Janusovi, věnec pod pamětní desku připomínající zásluhy zakladatelů zdejšího hasičského sboru.

Za zvuků hudby dechové kapely Dobrovanka se dal následně do pochodu průvod vedený vlajkonoši, který se klikatil celou obcí a vedl přes hasičskou zbrojnici do restaurace, kde bylo připravené zábavné odpoledne pro děti i dospělé.

Vzpomínky

„Mám tu příbuzné i rodný dům, a proto se sem ráda vracím. A to jsem se odtud odstěhovala už před 58 lety do Vlčího pole," pověděla nám paní Marie Švorcová.

Josef Mařan zase zavzpomínal na budování zdejšího vyhlášeného parketu, kterému se říkalo Dupanda: „Tenkrát jsme měli od pana Řezáče z AZNP obalové materiály, které jsme tady brigádně rozebírali na prkna, ze kterých jsme vytvořili parket. Já byl tehdy na vojně, ale vzal jsem si na to dovolenou."

„Také sousední klubovnu jsme si stavěli sami. A to nám bylo jen nějakých sedmnáct, osmnáct let," připojuje se Dagmar Pavlíčková, která už 35 let žije v Mladé Boleslavi. „Já miluji zdejší les. Vždycky, když tady jsem, musím si natrhat alespoň pár větviček a odvézt si je domů," dodal.

Také ostatní oslovení si život v Petkovech chválí. Sice je trápí absence vodovodu a kanalizace, ale na druhou stranu je těší, že to v obci žije. A to bylo během srazu rodáků skutečně vidět na první pohled.

Čtěte také: Břežanští chtěli slavit 700 let, přepsali však historii