Všechno začalo loni na Silvestra. Podle mluvčího středočeské policie Zdeňka Chalupy ten den odvážela z Týnce nad Sázavou do benešovské nemocnice sanita podchlazenou třiačtyřicetiletou ženu.

„K ženě nacházející se v lokalitě za fotbalovým hřištěm přijel v půl deváté večer nejprve lékař v rámci systému rendez - vous, který následně přivolal rychlou sanitu. Žena prodělala podle zápisu ze zákroku epileptický záchvat a nejspíš kvůli němu upadla a silně se podchladila," uvedla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

V nemocnici, podle jejího mluvčího Petra Ballka, ženu přijali a poskytli jí potřebná ošetření a zdravotnickou péči. Přesto pacientka už následující den, tedy na Nový rok, zemřela.

„Tato osoba byla přivezena předcházející den v nočních hodinách silně podchlazená s četnými omrzlinami a dlouhodobě velmi špatném stavu s pokročilým onemocněním jater. Proto byla hospitalizována na jednotce intenzivní péče oddělení interny," připomněl mluvčí benešovské nemocnice Petr Ballek s tím, že druhý den hospitalizace pacientce selhaly životně důležité funkce.

Podobný případ z roku 2010

V Benešově se naposledy obdobný případ se stejným koncem stal v závěru roku 2010.

Na konci listopadu z plechové ho přístřešku u výtopny v areálu vlakového nádraží odvezla záchranka do nemocnice sedmapadesátiletého muže. Po ošetření ho zdravotníci ze své péče propustili. Do druhého dne muž na ulici umrzl. Lékař pak už jen konstatoval jako příčinu úmrtí celkové podchlazení organizmu.

Kvůli tomuto případu nechala benešovská radnice zřídit v Táborských kasárnách zimní noclehárnu. Počet bezdomovců, kteří ji využívají se v Benešově od té doby mnohonásobně zvýšil a zázemí v ní nacházejí i lidé z míst mimo město samotné.

Čtěte také: Oběť mrazů, v Jeníkově umrzl bezdomovec. Mrznou i ti v Teplicích, pomoc odmítají