Než maminky doma obalí kapra, prostřou sváteční tabuli a než zazvoní Ježíšek, mohou si nedočkavé děti s tatínky zkrátit čas výletem do tropů. Na Štědrý den bude botanická zahrada vítat návštěvníky od 9 do 14 hodin a vstupné včetně skleníku Fata Morgana bude zdarma.

Za krátkou chvíli se tak z chladné střední Evropy mohou přesunout do tropů, procestovat džungle celého světa a pokochat se exotickými rostlinami. Návštěvníci budou moci mimo jiné také zhlédnout prodlouženou výstavu Rostlinné příbytky pro mravence.

Neopakovatelné výhledy

V mnoha rodinách jsou vánoční svátky tradičně spojené s procházkami do přírody. Své kouzlo nabízí trojská botanická zahrada i v zimě, a to nejen díky neopakovatelným výhledům na Prahu.

Pohyb pomůže tělu o svátcích zpracovat kilogramy bramborového salátu nebo cukroví a čerstvý vzduch na stráni nad městem zase povzbudí mysl. Procházku mohou lidé zakončit v romantickém a útulném prostředí viničního domku na vinici sv. Kláry.

Vánoční atmosféru v historickém domku podtrhne oheň plápolající v krbu a náladu pozdvihne vynikající víno. Vinotéka zve i ty, které třeba nebaví trávit Vánoce u televizních pohádek - bude mít otevřeno i na Štědrý den, a to od 11 do 15 hodin.

Víno z vinice sv. Kláry 

Pro lahev něčeho dobrého je možné se do botanické zahrady zastavit ještě před vánočními svátky a udělat s ní radost sobě či blízkým.

Vína z produkce trojské botanické zahrady tradičně každoročně sbírají ocenění ve vinařských soutěžích a lahev z unikátní malé vinice sv. Kláry může být jedinečným dárkem pod vánoční stromeček nejen pro rodinu, ale i obchodní partnery nebo kolegy v práci.

Víno navíc lidé pořídí rovnou v dárkovém balení a bez stresu, který touto dobou vládne v nákupních centrech. Lahev z vinice sv. Kláry může být skvělou a originální volbou i pro silvestrovské oslavy místo tradičních „bublinek".

Originální nástěnný kalendář

Pro milovníky rostlin se jako dárek hodí originální nástěnný kalendář na rok 2017 s názvem Zahrada vašima očima.

„Jednotlivé fotografie zachycují naši zahradu v průběhu celého roku a vznikly v rámci amatérské fotosoutěže, kterou jsme letos pořádali. Autory jsou tudíž sami návštěvníci, kteří se snažili zachytit jedinečné kouzlo našich expozic tak, jak ho vidí oni sami," řekl Bohumil Černý, pověřený řízením botanické zahrady.

Kalendář je možné pořídit v otevírací době ve skleníku Fata Morgana či ve vinotéce sv. Kláry a stojí 110 korun.

Kalendář akcí leden - březen 2017Zatímco se lidé chystají na vánoční oslavy, v botanické zahradě v pražské Tróji se pracuje na poutavém programu na rok 2017. Lidé se mohou těšit na netradiční noční prohlídky oblíbené výstavy, či na pravidelné každotýdenní přednášky o přírodě a botanice.

Džungle, která nespí
6. ledna až 18. března, skleník Fata Morgana

Navštívit tropický deštný prales v noci, to se podaří opravdu jen málokomu. Ve skleníku Fata Morgana tu možnost máte. Přijďte se projít džunglí, která nespí. Atmosféru setmělého skleníku dokresluje tajemno vyvolávající osvětlení. V noci intenzivněji voní některé druhy rostlin a celý interiér prostupuje atmosféra setmělého pralesa, naplněná kuňkáním drobných tropických žabek. Tento jedinečný zážitek vám zprostředkujeme v rámci večerních provázení. Rezervace nutná, více ZDE.

Pták roku 1992 – 2016
21. ledna až 26. února, výstavní sál, Ornamentální zahrada

Již od roku 1992 vyhlašuje Česká společnost ornitologická každoročně akci Pták roku. Stává se jím vždy druh, kterému hrozí ze strany člověka určité nebezpečí. Cílem kampaně je jednak upozornit veřejnost na úlohu a význam ptactva v přírodě, zároveň chce motivovat k jejich ochraně a udržení jejich životního prostředí. Ve výstavním sále se seznámíte s hlasovými projevy těchto vybraných ptačích druhů a dozvíte se zajímavosti z jejich života. Ukázky možností krmení ptáků i širokou škálu ptačích budek najdete v Ornamentální zahradě. Pro mateřské školy a první stupeň základních škol jsme připravili výukový program, který si lze objednat na e-mailové adrese: pruvodci@botanicka.cz.

Orchideje
3. až 19. března, skleník Fata Morgana, zásobní skleník, výstavní sál

Amerika je kontinentem orchidejí. Tropická část tohoto kontinentu je druhově nejbohatší oblastí světa. Letošní ročník výstavy vás zavede právě do této oblasti - do Brazílie, do pestrého reje barev, hudby, vůní a květin. Studenti České zahradnické akademie Mělník ve skleníku Fata Morgana svými výtvory přiblíží divokou a nespoutanou radost bláznivého karnevalu, tropický den i noc mezi květy orchidejí v Rio de Janeiro. Výstavu doprovodí galerie makrofotografií květů jihoamerických druhů. Ve výstavním sále se dozvíte zajímavosti ze světa těchto rostlin od Aljašky po Ohňovou zemi. Poodhalíte tajemství nejmenších orchidejí Ameriky i historii živého pokladu totonackých indiánů - vanilky. V době výstavy si budete moci orchideje a další rostliny také zakoupit a připraven bude bohatý doprovodný program.

Přednáškový cyklus
Ornamentální zahrada - výstavní sál, vždy ve čtvrtek od 17.30 hodin, vstupné 50 korun

12. ledna: Zlatko Janeba - Flóra peruánského pobřeží
19. ledna: Petr Horáček - Přednáška o dřevinách
26. ledna: Jaroslav Škopek - "Pták roku" - čtvrtstoletí akce
2. února: Petr Hanzelka - Severoamerické trvalky, skalničky a trávy v přírodě i na zahradě
9. února: Eduard Chvosta - Nejen o dřevinách hor a pouští severozápadu USA
16. února: Michal Klapka - O přírodě a zahradách v západní Kanadě
23. února: Tomáš Vencálek - Bezpečnost při řezu parkových a zahradních rostlin
2. března: Jarmila Skružná, Eva Novozámská - Klášterní zahrady: Cesta na sever - Norsko aneb Putování za vůní yzopu
9. března: Jan Ponert - Za orchidejemi Peru
16. března: Jaroslav Tlustý - Sander´s Hunters (cyklus Neznámé osudy - neznámé zahrady)
23. března: Jarmila Skružná, Dušan Foltýn - Klášterní zahrady: Cesta na sever - překvapivě, Island!
30. března: Ludmila Škrabáková - Zdraví z pralesa

Čtěte také: Pražská botanická zahrada chce investovat půl miliardy korun