Co všechno se u vás na gastroenterologii léčí?

Zaobíráme se trávicím systémem od jícnu přes žaludek, dvanácterník, tenké a tlusté střevo až po játra a slinivku břišní. Léčíme jak zánětlivé nemoci, tak funkční poruchy, patří k nám ale i diagnostika nádorových onemocnění trávicího traktu a jater i slinivky. Hlavní gro naší činnosti jsou endoskopické výkony.

Ty mezi pacienty k oblíbeným určitě nepatří, můžete je trochu přiblížit?

V první řadě je to gastroskopie, tedy vyšetření jícnu, žaludku a dvanácterníku, které se provádí tenkým ohebným endoskopem. Trvá kolem pěti až deseti minut, pokud je tam nějaký výkon, může se to malinko protáhnout. Dalším je vyšetření tlustého střeva neboli kolonoskopie, což bylo v posledních letech zavedeno jako preventivní vyšetření karcinomu tlustého střeva. Provádíme i vyšetření konečníku, kterým zjišťujeme a ošetřujeme hlavně vnitřní hemeroidy. A dalším vyšetřením je takzvané ERCP, které provádíme i pro nemocnice z blízkého okolí.

Co se pod názvem ERCP ukrývá?

Celý název zní endoskopická retrográdní cholangio-pankreatografie, a pod tímhle složitým názvem najdete vyšetření žlučovodů a vývodu slinivky břišní. Používá se například při žlučové kolice.

Vraťme se ještě ke kolonoskopii, ta působí jako obrovský strašák, je to skutečně tak nepříjemné?

Než se dostanu k odpovědi, určitě bych vyzdvihl zázemí této nemocnice, kde je k dispozici anesteziolog, a tím je pro naše pacienty řada věcí mnohem lépe snesitelná. Týká se to právě kolonoskopií, 80 procent jich provádíme v analgosedaci. Lze to absolvovat i bez ní, ale většina lidí se toho velice bojí, takže jim dáváme narkózu. Díky tomu si řada z nich vyšetření ani nepamatuje, často se s námi po probuzení hádají, že na něj teprve čekají. Pacienti se ale musí na vyšetření dobře připravit, střevo musí být absolutně čisté.

Jak ta příprava probíhá?

Den předem člověk pije roztok, který způsobí průjem. Musí k tomu vypít zhruba čtyři litry tekutiny, čím více, tím lépe. Je to opravdu důležité, protože střevní obsah může něco překrýt, například polyp. Pokud není střevo čisté, mohli bychom něco důležitého přehlédnout.

Na začátku jste zmínil, že se zabýváte i hepatologií, jaké diagnózy k vám spadají?

Jsou to různá onemocnění jater, z nichž nejčastější je ztukovatění jater neboli steatóza a častá je i cirhóza jater. To je konečné stadium ve změnách jater, a v České republice je mezi příčinami tohoto onemocnění na prvním místě alkohol. Mohou to ale být i stavy po žloutence typu B a C. Součástí cirhózy jater bývají také jícnové varixy, které rovněž ošetřujeme.

Předpokládám, že i vředové choroby spadají do kompetence gastroenterologie.

Přesně tak, ať už jde o vředy či záněty žaludku a dvanácterníku, to vše se ošetřuje u nás. Provádíme také diagnostiku nádorových onemocnění jak žaludku, tak dvanácterníku.

Kolik pacientů vaším oddělením projde za rok?

Vloni jsme provedli 2500 gastroskopických vyšetření, přes dva tisíce kolonoskopických vyšetření a z toho asi 250 bylo screeningových, tedy preventivních.

Čtěte také: Primář: Centrální ředírnou cytostatik jsme udělali opravdu velký krok dopředu