Od května je v provozu pošta Partner v Lišanech 
v místní Jednotě COOP. Terminál je v provozu dopoledne od osmi do deseti hodin a odpoledne od třinácti do patnácti hodin. Nahradil tak poštu, která doposud v obci fungovala.

Pošta Partner by měla zajišťovat všechny služby, které před tím zajišťovala pošta, kromě účtu Era. Ta sídlila v budově České pošty vedle základní školy. Otevřeno bylo každý den od osmi do devíti hodin, od třinácti do patnácti hodin a ve středu od půl druhé do pěti hodin odpoledne pro obyvatele, kteří přijíždějí 
z práce později odpoledne.

O tom, že se připravuje zrušení pobočky České pošty a plánuje se zřízení projektu Pošta Partner, se obyvatelé Lišan mohli dozvědět už na podzim roku 2015.

Chybějící prostory na úřadě

„Muselo se k tomu vyjádřit zastupitelstvo obce a schválit, že tu bude zřízena pošta Partner v obchodě Jednota. Původně měla být pošta zavřená až od listopadu roku 2016, ale náhle přišlo rozhodnutí České pošty, že to bude už od května roku 2016. Vše ale navazovalo na sebe. K poslednímu dubnu skončila pošta ve velké původní budově a od počátku května zahájila činnost pošta Partner v Jednotě," vysvětlila starostka obce Dana Medřická.

Zřízení pošty Partner 
v rámci obecního úřadu nebylo podle ní ani zastupitelstva možné. Ani 
v současnosti totiž záležitost není legislativně, finančně ani organizačně ošetřena v rámci působení samosprávy.

„Navíc chyběly prostory, protože původní budova pošty má několik vlastníků a v tak krátkém časovém úseku toto nebylo možné vyřešit, ač jsem se o to pokusila. Na obecním úřadu vhodné prostory nejsou ani pro technické zajištění a zabezpečení chodu pošty. Časový tlak pro případné stavební úpravy byl příliš velký," konstatovala starostka Dana Medřická. Kromě pošty Partner 
v Lišanech stále existuje donášková služba. Zajíždí sem poštovní doručovatelky z Lužné.

Bez pozvání na otevření

Pošta Partner také funguje v obci Krupá, kde rovněž nahradila klasickou poštu. „Na podzim mě navštívili zástupci České pošty s tím, že se tady bude pošta rušit, abychom se k tomu jako zastupitelé vyjádřili. Vůbec nás to nepřekvapilo, protože se o tom mluvilo už delší dobu," uvedl starosta Krupé Jiří Klátil. Zastupitelé si jen mysleli, že se tu původní služby zachovají, protože budova je majetkem České pošty.

V obci se nenašly jiné vhodné a hlavně snadno dostupné prostory pro obyvatele. Prostory jsou například ve škole nebo 
v informačním centru, ale aby si senioři chodili pro důchody po schodech, je nemožné. Vše je navíc daleko. „Hledali jsme něco ve středu obce a na obecním úřadu prostory nejsou," podotkl starosta Klátil.

Zastupitelé chtěli poštovní služby zachovat, proto nabídli České poště dvě varianty. Jedna z nich byla pošta Partner, nebo chtěli převést budovu pošty na obec s tím, že by poštu provozovali. „Na to se nikdo neozval. Až jsme se najednou neoficiálně dozvěděli, že se bude předělávat obchod Jednoty a že tam bude pošta Partner. Nepozvali nás ani na otevření," popisoval starosta Jiří Klátil.

Spokojenost s Partnerem

Pošta Partner byla otevřena v březnu. „Myslím, že už to bylo dávno rozhodnuté. Ale nám to nijak nevadí, protože my jsme hlavně chtěli, aby tu zachovali služby pro obyvatele. Přechod na poštu Partner byl plynulý," mínil starosta. Podle něj je tak devadesát procent obyvatel se službami pošty Partner spokojeno. Pošta Partner je otevřena každé ráno od osmi do devíti hodin a odpoledne od půl druhé do půl čtvrté. Přepážku má na starosti vedoucí prodejny Jednota.

Na poštu do obchodu chodí také obyvatelé Hořoviček. Tady byla pošta delší dobu zavřená k nelibosti obyvatel i zastupitelů. Důvod: pošta není plně využitá a budova neodpovídá hygienickým podmínkám. V současné době stále chátrá. Pošta se tu i přes marné úsilí zastupitelů o její zachování zavřela v březnu roklu 2013. Od letošního roku je pošta Partner v Jednotě. Otevřeno je v pondělí, úterý, čtvrtek, pátek od osmi do jedenácti hodin, ve středu od třinácti do šestnácti hodin. Lidé jsou spokojeni.

Svaz českých a moravských spotřebních družstev, skupina COOP, spolupráci s Českou poštou neustále řeší, protože je pro něj důležité aby v obcích, kde jsou prodejny COOP, zůstávaly služby pro obyvatele. Jednota Rakovník v současnosti provozuje 9 pošt v režimu Partner a další 2 jsou již před spuštěním. Celkově v České republice provozují členská družstva Skupiny COOP kolem 50 poboček pošt.

Na hranici udržitelnosti

Hlavním důvodem provozování je zachování služeb v obcích, kde COOP působí. Družstva Skupiny 
COOP provozují celkem na tři tisíce prodejen a většina je umístěna právě v regionech.

Dál situaci vysvětlil Lukáš Němčík, manažer Svazu českých a moravských spotřebních družstev, Skupiny COOP: „Díky struktuře Skupiny COOP vlastní družstva členové-obyvatelé v těchto regionech. Proto se více než jiní obchodníci zaměřujeme na podporu těchto regionů a provozujeme prodejny mnohdy i v lokalitách, kde jsou na hranici udržitelnosti. Již v minulosti jsme přidali na prodejny doprovodné služby - platba složenek, cash back (vrácení části peněz za nákup) a další."

Spolupráci s Českou poštou tak COOP vnímá jako důležitou pro své zákazníky, a tudíž i pro COOP. Současné podmínky spolupráce však prý nejsou úplně výhodné. Česká pošta přispívá na zaměstnance přepážky pouze částí z původní mzdy. Zároveň požaduje sankce v případě mimořádného uzavření prodejny. Podobný problém mají při provozu pošt například i obce. „Naopak se nám daří prodejny upravit tak, aby poštám vyhovovaly," dodal Lukáš Němčík.

Svaz českých a moravských spotřebních družstev, Skupina COOP, má zájem o další pokračování a rozšiřování služby Pošty Partner a s Českou poštou jedná.

Čtěte také: Pošty v Praze jsou plné, na nové se ale netěšte