Podle ředitele hornobeřkovické nemocnice Jiřího Tomečka je nové příjmové oddělení mužů bezbariérové a poskytuje pacientům a personálu bezesporu komfortnější prostředí s bezpečnostními prvky.

„Oddělení je vybaveno novým nábytkem, moderním kamerovým systémem, bezpečnostními okny a sociálním zařízením s prvky odolnými vůči vandalismu v podobě nerezových toalet, umyvadel a nerozbitných zrcadel," přiblížil ředitel nemocnice.

Dodal, že dalším komfortem jsou oproti minulému oddělení menší ložnice pro méně pacientů a pro zvládnutí akutních stavů bude sloužit observace s vlastním bezpečnostním sociálním zařízením. Příbuzní pacientů pak jistě ocení novou návštěvní místnost, která v předchozích prostorách scházela.

Nové příjmové oddělení pro muže má kapacitu třicet lůžek a zajišťuje příjem pacientů ve věku od 18 do 65 let z celého Ústeckého kraje a z okresů Mělník, Kladno a Česká Lípa.

Těžiště léčby

„Jde o oddělení určené pro příjem akutních psychiatrických stavů, slouží především ke vstupní diagnostice a úvodním fázím léčby pacientů se středně těžkými a těžkými poruchami psychických funkcí," připomněl Jiří Tomeček, podle něhož těžiště léčby spočívá ve zvládnutí akutního stavu především za pomoci farmakoterapie a podpůrné či edukační psychoterapie.

V rámci režimu oddělení probíhají některé léčebné aktivity, jichž se pacienti mohou po svolení ošetřujícího lékaře zúčastnit. Jedná se hlavně o skupinovou psychoterapii pod vedením psychologů, ergoterapii a další aktivity, jako je například návštěva kulturních akcí v místním multifunkčním centru.

Nové příjmové oddělení mužů se podle Jiřího Tomečka snaží dál naplňovat cíle hornobeřkovické psychiatrické nemocnice, kterými jsou mimo jiné také kontinuální zvyšování kvality péče a zajištění bezpečí pacientů.

Příspěvek pacientů

Rekonstrukce léta zavřeného oddělení nemocnici stála více než dvacet milionů korun, z čehož polovinu přispěl zřizovatel - ministerstvo zdravotnictví. Na opravě oddělení se významně podíleli i sami pacienti, kteří v nemocniční truhlárně pracovali na výrobě většiny nábytku, jímž je oddělení vybaveno.

„S ohledem na skutečnost, že rekonstrukce probíhala v památkově chráněném objektu, na práce dohlíželi pracovníci roudnického odboru památkové péče," doplnil ředitel zařízení.

Přes omezené finanční prostředky se podle něho podařilo v posledních dvou letech kompletně zrekonstruovat dvě oddělení. Poslední oddělení, které je v současné době v rekonstrukci, bude dokončeno v závěru letošního roku.

Čtěte také: Centrum rehabilitace má pacientům ulehčit návrat do společnosti