Na místě veterináři skutečně objevili pět uhynulých slepic, které odvezli do Státního veterinárního ústavu. Rozbor pak potvrdil nákazu aviární influenzou H5N8.

Následoval známý scénář. Na místo dorazili znovu veterináři a utratili všechny ptáky z nakaženého chovu blažejovického drobnochovatele. „Ptáky, celkem třináct slepic a tři kachny, jsme usmrtili injekčně,“ popsal Zdeněk Císař, podle něhož se chov nakazil nejspíš od vodních ptáků, kachen. „V okolí obce je několik rybníků a také přehrada Švihov,“ řekl veterinář.

Vytýčili ochranné pásmo

Veterináři kolem Blažejovic, ohniska nákazy, vytyčili tříkilometrové pásmo ochranné a také desetikilometrové pásmo dozoru. V ochranném pásmu nyní všichni chovatelé musejí úřadům doložit počty ptáků ve svých chovech a to do 15. února.

„Současně jsme formou mimořádného veterinárního opatření nařídili chovatelům, aby drželi svou drůbež v uzavřených prostorách a zabezpečili své chovy před nalétáváním divokých ptáků. Chovatelé také musí sledovat zdravotní stav své drůbeže a musí nám hlásit případné úhyny,“ dodal Zdeněk Císař, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví KVS.

Obce v okolí ohniska veterináři současně vyzvali, aby si pořídily uzavíratelné omyvatelné nádoby, kde by mohly případně uhynulé ptáky uložit a transportovat do ústavu.

Úhyn hlásili i jinde, opatření nevyhlásili

Případ z Blažejovic ale na Benešovsku nebyl první. Informaci o úhynu až sedmi volavek nahlásil telefonicky už v pondělí 6. února hasičům z HZS Benešov volající z Týnce nad Sázavou.

Pod Masarykovým mostem ale hasiči našli pouze jednu volavku, která uhynula podle stadia rozkladu už před delší dobou. Kadáver proto hasiči odvezli k likvidaci a veterináři v Týnci žádné mimořádné veterinární opatření nevyhlásili.

Čtěte také: Nebezpečná ptačí chřipka se rozšířila i na Mělnicko