Podle jejích slov Maximek v nedávné době prodělal střevní virózu, nyní už je však v pořádku a celá rodina doufá, že tak to také zůstane. Byly totiž časy, kdy trávil Maxim se svoji maminkou více času v nemocnici než doma.

Obzvlášť v období Vánoc však touží být všichni pohromadě ve svém bezbariérovém domečku v Kostelci nad Černými lesy. „Celá rodina se na Vánoce moc těšíme," přiznala Petra Čejkovská.

Podle maminky Petry je Maximek velký bojovník, hodně vyrostl a moc se snaží, aby jeho zdravotní stav byl co možná nejlepší. „Po rehabilitaci začal hýbat rukama," sdělila maminka nádhernou novinku.

Mabry syndromMaximkova rodina vyslechla ihned po narození byla celková svalová hypotonie. Až mnohem později se rodina dozvěděla celkovou diagnózu. „Jedná se o Mabry syndrom," vysvětlila před časem maminka Petra Čejkovská. V České republice podobným onemocněním nikdo netrpí. Na celém světě je pak známých asi deset případů.

Všechno však bohužel není zalité sluncem. Rodina musí stále bojovat proti diagnóze a k boji potřebuje také spoustu peněz. „V současné době dáváme dohromady korunky na speciální antidekubitní matraci," řekla Petra Čejkovská.

Matrace je velmi důležitou součástí v boji proti vzniknu proleženin. „Jelikož je postýlka Maximkovo nejčastější stanoviště, rádi bychom mu dopřáli, co největší pohodlí," vysvětlila zodpovědná a milující maminka.

Podle jejích slov jsou nároky s přibývajícím věkem stále větší a navíc hrozí větší riziko proleženin. „Takže to je teď asi naší prioritou," vysvětlila.

Na boj nejsou samiRodina naštěstí na svůj boj není sama. Mnoho lidí pomáhá sběrem víček. Každý, kdo chce, může navíc na léčbu přispět na zřízený účet. Pomáhají však hlavně přátelé a známí. V minulosti například místní základní škola uspořádala zpívání pro Maximka. O pořádání Bigbeatu pro Maxima se postaral rodinný přítel Roman Bezouška. Pomoci se snaží také Honza Homola z kapely Wohnout, který v rámci festivalové sezóny sháněl podpisy na svou oblíbenou kytaru, kterou měl následně v úmyslu vydražit.

Čtěte také: Malý Maxim z Kostelce nad Černými lesy je velký bojovník. A na bitvu není sám