Hejna ryb lapajících po vzduchu se objevila u nymburské elektrárny ve čtvrtek ráno. Tentokrát však byli hasiči na situaci připraveni. Rybáři a další složky sledovali situaci už od úterka, kdy se první příznaky možného nebezpečí objevily už před Poděbrady.

„Nahlášeno to bylo už 1. listopadu v 16 hodin v Poděbradech. Úhyn ryb nebyl žádný, jen několik sumců u vody mezi restaurací Střelnice a soutokem Labe s Cidlinou," uvedl dobře informovaný zdroj, který monitoroval situaci od počátku až do současnosti.

Byla okamžitě provedena měření množství kyslíku ve vodě. Prakticky žádný tam nebyl. „Naměřeno bylo 0,74 miligramu na litr, přičemž doporučená hodnota je mezi 6 až 8 miligramy," řekl zdroj.

U Cidliny bylo v úterý naměřeno u soutoku 2,0 miligramy, a po dvě stě metrech 3,03 miligramu. Čímž byla Cidlina jako zdroj látek ničících kyslík vyloučena. V Osečku na přívozu změřili odborníci 6,0 miligramů a 
v Nymburce stejnou hodnotu. Tedy vše 
v rámci normy.

Výskyt dusitanů a amoniaku

Odborníkům provádějícím měření z toho vyplynulo, že zdroj úniku kyslíku a tím
i rybám nebezpečných látek musí být v místech, kde se nachází Libický luh a slepé rameno.

„Byl zjištěn výskyt dusitanů a amoniaku. To potvrdil odběr z toho dne. Ten večer byl dán požadavek na odpouštění vody přes jezy z Velkého Oseka a Poděbrad, aby se voda načeřila a nebyla z toho taková katastrofa jako před pár dny. Zvýšení průtoku bylo 
o 5 kubíku, takže celkem teklo kolem 14 až 15 kubíků," uvedl odborník sledující kvalitu vody.

Podle něj se přítomnost látek a kritický úbytek kyslíku měl v Nymburce projevit do dvou dnů. Což se přesně ve čtvrtek ráno také stalo! „Informováni byli odbor životní prostředí v Poděbradech a Nymburce, obvodní oddělení policie a rybáři," zmínil.

Konkrétní výsledek zatím znám není. Jisté je, že se podařilo zabránit masivnímu úhynu ryb, který byl zaznamenán před několika dny.

Fekálie v Libickém luhu?

Jak se dostaly dusitany do vody, o tom se zatím jen spekuluje. „Vypadá to, že někdo vozí zřejmě fekálie do Libického luhu, ale to se musí potvrdit rozborem," říká muž, který celý případ sleduje zblízka.

Odbor životního prostředí nymburské radnice se omezil jen na konstatování faktů. „Nejpravděpodobnější příčinou úhynu ryb je nedostatek kyslíku, který se pohyboval při velmi nízké koncentraci 1,04 mg/l. Co bylo příčinou jeho drastického úbytku ve vodě, nebylo zjištěno," uvedl mluvčí nymburské radnice Petr Černohous.

Čtěte také: Otrava? Mezi Poděbrady a Nymburkem uhynuly v Labi metráky ryb