Strach a obavy ze zhoršení situace jsou nejčastější důvody, proč žáci šikanu na své škole nenahlásí. Tyto bariéry by nyní mohl odbourat nový projekt Nenech to být, kde žáci anonymně hlásí takové případy prostřednictvím webu. Ten byl spuštěn teprve v neděli, už teď ale trhá rekordy. Brněnští studenti, kteří s nápadem přišli, zaznamenali největší zájem u pražských škol. Z celkových padesáti škol z celé republiky se dosud přihlásilo sedm pražských. Dalších více než 140 škol osloví autoři projektu na základě přihlášek od samotných žáků.

Podněty dostává psycholožka většinou od třídních učitelů

„Pořád je lepší dělat něco než nic," říká zástupkyně ředitelky Drahomíra Havránková ze Základní a mateřské školy Sdružení v Praze 4, jedné z těch, které se do projektu zapojily. „Je to hlavně zásluhou školní psycholožky a její aktivity," říká. Podněty dostává psycholožka z většiny případů od třídních učitelů, nyní by díky aplikaci mohly přicházet i od žáků. Drahomíra Havránková se ale obává i případů, kdy budou žáci díky snazší příležitosti zneužívat a hlásit případy na základě chvilkové nálady nebo pouhé hádky. „I tak to má ale smysl," dodává.

Do projektu, nad kterým převzala záštitu ministryně školství Kateřina Valachová, se může přihlásit jakákoliv škola, v první řadě má ale oslovit žáky základních škol. „Na střední už jsou žáci dospělejší, šikana tam funguje jinak," vysvětluje jeden z autorů projektu Jan Sláma. Základek je mezi přihlášenými školami zatím výrazně nejvíc. Z pražských škol je to Základní škola Plzeňská v Praze 5 nebo Táborská v Praze 4.

„Problémy si umíme vyřešit sami"

I přes pozitiva, která projekt nabízí, především pak nahlášení šikany prostřednictvím webu, který je žákům blízký, se někteří ředitelé škol vyjadřují k projektu skepticky. „A proč to rovnou nenahlásí žák nebo rodič ve škole?" ptá se ředitel Základní školy Vybíralova v Praze 9 Jaroslav Šupka.

„U nás se přece nemusí bát," namítá. Se šikanou se na své škole setkal, existuje tam podle něj stejně jako v dalších školách. „Mojí úlohou je vytvořit takové prostředí, aby se o tom žáci nebáli mluvit," vysvětluje. Podobné projekty jako Nenech to být jsou podle něj umělým vyvoláváním problémů a nepokojů.

Čtěte také: Bezpečí ve školách. Jak se brání šikaně?

Projekt podporuje Linka bezpečí 

Do seznamu registrovaných škol se pravděpodobně nezařadí ani gymnázium PORG z Prahy 8. „Nemáme potřebu, jsme výběrová škola, máme vybrané děti a tyto problémy, když se objeví, tak si umíme vyřešit sami," argumentuje nezájem ředitelka gymnázia Dagmar Dluhošová.

Projekt Nenech to být podporuje Linka bezpečí. „Nejtěžší je prolomit strach dítěte, aby se nebálo svěřit," říká její vedoucí Petr Porubský. Anonymita internetu je k tomu podle něj vhodná. V roce 2016 zaznamenala Linka asi 2000 hovorů, což je o 700 více než předešlý rok.

Nenech to býtInternetový systém a mobilní aplikace bojuje proti šikaně a vylučování z kolektivu na školách.
Školy se do něj musí registrovat.
Šikanu nahlásí žák anonymně pomocí formuláře, kde vyplní údaje o případu.
Ten je poté předán proškolené osobě ve škole, zpravidla výchovnému poradci nebo psychologovi.