Jejich denním chlebem je boj s ohněm dopravní nehody, přírodní pohromy, pády do lomů i likvidace sršního hnízda. Všude tam, kde si už nevíme rady, voláme právě je.

Co všechno profese hasiče vlastně obsahuje, o tom se mohli přesvědčit lidé na berounském Husově náměstí. Profesionální hasiči v Berouně letos slaví 60 let a na čtvrtek a pátek připravili hlavní oslavy.

„Ve čtvrtek byly na programu především ukázky naší práce, ale také byla vystavena nejmodernější i historická hasičská technika," konstatoval ředitel Územního odboru Beroun Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Milan Novák.

Dřevěná maketa školy

První ukázka byla jako stvořená pro děti, které do centra Berouna přišly ze škol a školek. Na programu byl totiž požární zásah. A tak pro efekt hasiči rovnou zapálili školu.

Sice se jednalo jen o dřevěnou maketu, přesto u dětí celá akce vzbudila řádné nadšení. „To byla sranda, jak hořela škola. Ale jsem rád, že to nebyla ta naše, mně se tam líbí," přiznal se osmiletý Adam.

V pátek se bylo možné vydat přímo do sídla berounských hasičů. Zájemci si mohli prohlédnout hasičskou zbrojnici, ale viděli i některé prostory hasičárny. Nechyběla ani speciální výstava se zajímavými srovnávacími fotkami a historickými artefakty.

Čtěte také: Hasiči v Kutné Hoře oslavili svátek patrona dnem otevřených dveří