Jak dále sdělil, nestydí se za to, že je projekt od Kolína obkreslený se vším, tedy i se stejnou firmou, která ho zavede nyní také v Benešově. Tam začne systém pracovat v samém centru města a nejméně půl roku ho bude Benešov využívat zdarma.

Systém bude samozřejmě propojený na městskou policii. Strážníci, kteří se pohybují po ulicích, pak zjistí za pár vteřin přes mobilní aplikaci, zda to či ono auto, respektive jeho registrační značku, systémem zaevidoval. Tedy že řidič zaplatil.

Za obsazení místa bude možné platit trojím způsobem. Hotově, kartou, nebo pomocí mobilní aplikace. „Právě ta má své výhody. Když se zdržíte, systém vám ohlásí, že za pět minut vyprší placená doba. A aniž byste museli někam běžet, stačí velice jednoduchým způsobem prodloužit placené stání podle potřeby," vysvětlil starosta Benešova.

Počet volných míst online

Chytré parkování, k němuž se už v Kolíně přihlásilo téměř 200 motoristů, má i další výhody. Řidičům totiž umožní sledovat počet volných míst na tom kterém parkovišti.

Volná místa řidič uvidí prostřednictvím mobilní aplikace, na webu města nebo přímo při příjezdu do města. Na jeho přístupových komunikacích totiž budou osazeny informační tabule, kde se vše potřebné motoristé dozví. Tedy i to, kde je volno a kde naopak momentálně obsazeno.

Systém chytrého parkování podle Petra Hostka také zvýší efektivitu vybírání poplatků. A to přes to, že město nepočítá se strážníkem, jehož náplní bude pouze kontrolovat zaplacení parkovného.

Hodinový a minutový automat

Až dosud využívají motoristé v Benešově dva druhy parkovacích automatů. Hodinový a minutový. Právě ty umožňují platit doslova po minutách, což se řadě motoristů, při krátkém odběhnutí od vozu, líbí. Nevýhodou ale je, že přístroj plátcům nevydává stvrzenky a řidiči si pro ně musejí dojít na radnici.

Zavedení systému smart parking, jak se mu anglicky říká, pokryje Malé a Masarykovo náměstí a jejich bezprostřední okolí. Bude do něj zařazeno také parkoviště Pod brankou. „Od nové turistické sezony počítáme se zavedením chytrého parkování i v Konopišti. Tamní systém bude ještě vylepšený a dokáže rozlišit osobní auta, autobusy i motocykly," dodal starosta Benešova.

Co bude s minutovými parkovacími hodinami zakoupenými městem za částku 2,4 milionu korun? V centru slouží bez poruch od poloviny roku 2012 a radnice o jejich dalším osudu zatím nerozhodla.

Čtěte také: Nedostatek stání pro auta v Příbrami: řešením je parkovací dům u nádraží