Jako záminka posloužil nacistům náhodně zadržený milostný dopis Jaroslavem Pálou, spolumajitel slánské továrny na baterie, adresovaný jedné ze zaměstnankyň, a to Anně Marusczákové.

„Drahá Aničko! Promiň, že ti píši tak pozdě… Co jsem chtěl udělat, tak jsem udělal. Onoho osudného dne jsem spal někde na Čabárně. Jsem zdráv. Na shledanou tento týden a pak se už neuvidíme. Milan," stálo v dopise.

Autobus, který přivezl lidické ženy z Ravensbrücku přes Berlin, Kladno domů do Lidic. Fotografie zachytila lidické ženy při zastávce na slánském náměstí dne 2.června 1945.Zdroj: Deník / redakce redakce

Anna Marusczáková, která ani neznala jméno milence, pak při výslechu na gestapu pouze sdělila, že měla v Lidicích předat vzkaz rodině Horákových a Stříbrných od jejich synů. Ti sloužili v československém vojsku v Anglii. Přitom dopisem chtěl Václav Říha z Vrapic u Kladna, kterého později nacisté vypátrali, ukončit svůj milostný poměrem právě se zmíněnou Annou Marusczákovou, jelikož byl ženatý a bál se provalení nevěry. Dopis měl vyvolat pouze dojem, že pracuje v odboji.


I přesto, že váleční okupanti nenašli při domovních prohlídkách žádné důkazy, byl osud obce zpečetěn.

Starostka obce Lidice Veronika Kellerová.
Veronika Kellerová: Pro nás je lidická tragédie součástí života


Dnes se kromě pietní vzpomínky a také bohoslužby na základech kostela svatého Martina uskutečnív Památníku Lidice již 11. ročník Celostátní přehlídky dětských pěveckých sborů z České republiky s názvem Světlo pro Lidice a s mottem Děti zpívají lidickým dětem. Spolu se stočlenným pěveckým sborem zazpívá státní hymnu Martin Chodúr.

„Myslím, že všichni bychom se měli snažit, aby se na tragické události z Lidic roku 1942 nikdy nezapomnělo a aby se už nikdy neopakovaly. Když se začátkem tohoto desetiletí začal chystat film Lidice, požádali mne jeho tvůrci o závěrečnou píseň do tohoto filmu. Nakonec si ji sice nevybrali, ale já ji od té doby s úspěchem uvádím ve svém recitálu filmových melodií. A poprvé ji teď vedle Cohenovy písně Hallelujah zazpívám v Lidicích. Moc to pro mne znamená," nechal se slyšet Martin Chodúr.

Infografika - 75. výročí vyhlazení obce Lidice nacisty.Zdroj: Deník / redakce

Setkání Kladenského deníku s jednadevadesátiletou Jaroslavou Skleničkovou doma v Lidicích.
Jaroslava Skleničková: Lágr mě vychoval!