To jsou slova bývalého starosty Nymburka Tomáše Macha (ČSSD) z tiskové konference města. Na ní mimo jiné oznámil, že čelí podání třech trestních oznámení, která poškozují nejen jeho osobně, ale týkají se také nymburské nemocnice, Města Nymburk a firmy Vodovody a kanalizace (VaK) Nymburk.

„Všem těmto zmíněným firmám jsem se již omluvil za to, že je na ně vrhán stín mojí osobou," řekl Mach. Jedno trestní oznámení se týká také firmy AZOS, respektive postupu města při jednání ve známé kauze o znečištění ovzduší v Nymburce.

Trestní oznámení jsou podána anonymně. „Nejprve přijde sms zpráva z čísla na počítači. Pak skutečně je na mě podáno trestní oznámení a já chodím podávat vysvětlení na kriminální policii. Jako člověku mi tento způsob jednání velmi vadí. Ať ten člověk přijde a řekne mi to do očí. Jelikož tím trpím nejen já a dotčené firmy, ale i moje rodina, rozhodl jsem se podat také trestní oznámení, a to pro pomluvu a křivé obvinění," uvedl exstarosta.

Předejití námitky z podjatosti

Nymburští policisté potvrdili, že k podání trestních oznámení skutečně došlo. „Nicméně z důvodu předejití námitky z podjatosti byl spisový materiál přikázán jinému policejnímu orgánu," řekla nymburská policejní mluvčí Petra Potočná.

Deníku se podařilo zjistit, že podání týkající se údajných ekonomických prohřešků ze strany odvolaného starosty vyšetřuje odbor hospodářské kriminality Krajského policejního ředitelství v Praze.

„Prověřujeme jistá podání v tom smyslu, na který jste se ptal. Nemůžeme však potvrdit konkrétní jméno, proti kterému bylo podání převzato. Zatím žádné bližší informace nemůžeme podat vzhledem ke krátkému časovému úseku, po který šetření trvá," řekl Jakub Vinčálek, mluvčí krajských policistů.

Mach: Špinavý politický boj

Podáním bývalého starosty kvůli pomluvě a křivému obvinění se pro změnu zabývají kolínští kriminalisté. „Ano, toto oznámení prověřujeme. Zatím nemůžeme poskytnout podrobnější informace," uvedla kolínská policejní mluvčí Martina Fejfarová.

Podle Tomáše Macha se jedná o špinavý politický boj, jaký zatím ve svém životě nezažil. Je si jist, že celá kauza utichne okamžitě po volbách. Za nových okolností, kdy byl odvolán 
z funkce starosty, možná „vyšumí" ještě dříve.


„V trestních oznámeních se objevují informace, že například beru úplatky od firmy AZOS, nebo vydírám starosty sousedních měst a obcí. Jedno oznámení se týká také hejtmana Miloše Petery, což se dotýká pochopitelně také ČSSD, jejímiž jsme členy. Znovu říkám, že já nemám za co se stydět a považuji to za křivá obvinění, ke kterým bohužel přispěly i články 
v jednom z celostátních deníků," uvedl Tomáš Mach.

Vocásek: Daleko větší tlak lidí

Nyní už bývalý radní zodpovědný za investice města Zdeněk Vocásek (ODS) vnímá podaná trestní oznámení především jako ztrátu času, který by představitelé města mohli využít daleko smysluplněji. „Tlak od lidí je v tomto smyslu daleko větší, čím dál více lidí má potřebu řešit něco prostřednictvím policie," uvedl.

„Samozřejmě na to mají právo, nicméně bych připomněl, že my, jako zástupci města, máme nad sebou řadu kontrolních mechanismů od krajského úřadu, ministerstva financí až po Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Já ta trestní oznámení vnímám především jako ztrátu času, kterou bychom mohli věnovat jiné práci," řekl Vocásek v době, kdy byl ještě v pozici radního.

Podle až do středy zástupce opozice, nyní druhého místostarosty Jana Rittera mladšího (Nymburští demokraté) je sice v pořádku, že občané mají možnost nechat aktivity zástupců města prověřit. „Já nevím, kdo ta trestní oznámení podal, ale osobně mi to sympatické není. Byl bych raději, kdyby se podobné záležitosti řešily vzájemným jednáním, nikoliv podáváním trestních oznámení," vyjádřil se Jan Ritter.

Čtěte také: Nymburk má nečekaně nového starostu: Macha vystřídal Fojtík