Zajímavé na návrhu benešovského rozpočtu je také „rozpitvání" výdajové strany účtu. Investiční výdaje, tedy částka, kterou město vloží do staveb a rekonstrukcí, činí 492 milionů korun. Svým vlastním provozem ale město z rozpočtu odčerpá 420 milionů korun.

Z návrhu rozpočtu lze také vyčíst, kolik peněz letos radnice použije z toho kterého zdroje. Loni čerpal Benešov z peněz, které mu zůstaly z předešlého období částku jen 18,5 milionu korun, letos to bude 170 milionů korun. Loni také Benešov nezískal žádné peníze prodejem státních dluhopisů. Tentokrát to bude 40 milionů korun.

Bankovní úvěr

Ale největší částku z oněch 912 milionů korun na straně výdajů, hodlá Benešov získat úvěrem u bank. V návrhu lze číst, že to bude celá čtvrtmiliarda korun.

Z velkých investic, s nimiž projednávaný, a vzhledem k rozložení sil v zastupitelstvu pravděpodobně i schválený rozpočet počítá, je revitalizace Tyršovy ulice. Ta má přijít na 33 milionů korun. Ještě více, celých 77 milionů korun má stát rekonstrukce a vybudování přístavby v Mateřské škole Spořilov.

Také rekonstrukce další školy, v Hodějovského ulici, přijde na dost peněz - 44 milionů korun. A v sídlišti Bezručova má náklady 25 milionů korun vyrůst v pořadí už třetí dvoupodlažní parkoviště.

Čtěte také: Mladá Boleslav zahájí rok 2017 s rozpočtovým provizoriem