VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Malém Rohozci si cení toho, že jejich pivo se v hospodách pije stále víc

Malý Rohozec /ROZHOVOR/ - Pivovar Rohozec, který na pomezí Mladoboleslavska a Turnovska vaří „pivo z Českého ráje", má za sebou úspěšné pivovarské slavnosti. Aktuálně zve zájemce do areálu pivovaru na Rohozecké prázdniny, tedy cyklus koncertních večerů, a také láká k vyzkoušení úplné novinky - višňového piva Rohozec Cherry.

8.7.2016
SDÍLEJ:

Účastníci Slavností piva Rohozec.Foto: Deník/Gabriela Bešíková

Jak zatím pivovarníkům z Rohozce vyhovuje letošní léto? Jaké změny v areálu pivovaru po nákladné rekonstrukci historických objektů ještě chystají? To přiblížil ředitel pivovaru František Jungmann.

Uplynuly tři týdny od 19. ročníku Slavností piva Rohozec, kterým letos po celou dobu přálo počasí. Jaká byla návštěvnost?

To se u nás těžko odhaduje. Na rozdíl od jiných pivovarů vybíráme pouze dobrovolné vstupné, takže konkrétní počet neznáme. Byli jsme ale opět rekordní. Vytočilo se 220 sudů, což nám o návštěvnosti mnohé napovídá.

Devatenáctý ročník je za vámi a blíží se jubilejní dvacátý. Už máte v hlavě nějakou novinku, jak ho vyšperkovat?

Něco v hlavě máme, ale budeme na tom muset ještě zapracovat. Určitě budou slavnostní a výjimečné.

Bude pivovar vůbec ještě schopen pojmout další návštěvníky? Vypadá to, že kapacita nádvoří může s každým ročníkem dosáhnout svého stropu.

Můžeme areál ještě rozšiřovat o klidové zóny - pivovarský parčík a okolí rybníka. To už je ovšem mimo hlavní dění. Nádvoří není nafukovací. Zájem o slavnosti je ovšem přímo úměrný velikosti pivovaru. Protože máme roční výstav asi 70 tisíc hektolitrů, nemůžeme tady nikdy očekávat desetitisíce lidí. Nejsme giganti, jsme vesnický, malý pivovar.

Na slavnostech jste poprvé představili úplně nové pivo. O co jde?

O pivo s višňovou příchutí, které jsme pojmenovali Rohozec Cherry. Je to světlé výčepní pivo ochucené višněmi. Ovocná složka je přírodního charakteru, jedná se o višňový koncentrát. Ohlasy během slavností byly velice dobré a i zprávy ze sezónních kiosků, kam už ho dodáváme, jsou velmi optimistické.

Višeň tedy nahrazuje malinu?

Z trhu už jsme měli signály, že Skalák Malina je za zenitem. Nedošlo sice k dramatickému poklesu odbytu, ale prodeje začaly stagnovat. Vypadá to, že višeň na malinu plynule naváže, nabídne milovníkům malinového piva dostatečnou náhradu a myslím, že si ještě získá nové příznivce.

Sezóna je v plném proudu. Jak její dosavadní průběh hodnotíte?

Máme za sebou polovinu roku a můžu říct, že jsme na tom lépe než vloni. Vývoj je zatím solidní. Zejména si ceníme toho, že se naše pivo stále víc pije točené v hospodách, restauracích a kioscích, a na tom nám hlavně záleží. Je dobře, že prodej sudového piva jde i v době, kdy konzumace piva spíše klesá, stále nahoru. Vloni nám počasí víc než přálo. Dva měsíce bylo stabilní horké počasí a hektolitry tekly… Loňský červenec a srpen nám nastavily vysokou laťku, která se bude těžko překonávat. Zatím to ale vypadá optimisticky.

Chystají se ještě nějaké další úpravy pivovaru?

Máme v úmyslu dodělat ještě některé drobnosti, protože se snažíme veřejnost přilákat nejen na chuťový a kulturní zážitek, ale také na ten estetický. Dnes tady na nádvoří návštěvník vidí tradici, styl, udržovaný areál, ale chtělo by to sjednotit nátěry střech, doladit fasády a zejména pracovat na blízkém okolí pivovaru, na rybníku či parčíku. Obrovské změny už ale máme za sebou. Velkou změnou do budoucna, na kterou se chystáme v nejbližších letech, bude rozšíření naší pivovarské hospody. Její kapacita už je limitujícím faktorem, protože přes oběd je tu denně plno. Na obědy sem jezdívají lidé z okolí, víkendy zase patří rodinám. Když je navíc pěkně, je tu plno cyklistů.

Moje poslední otázka se týká exkurzí. Probíhají?

Stále a stále je o ně velký zájem. Obyčejně jde o soboty v 10 hodin. Všem ale doporučujeme ozvat se na kontaktní e-mail a předem se na návštěvě domluvit. Občas jsme tu všichni dost vytížení, vždyť nás tu pracuje méně než padesát.

Čtěte také: V nymburském pivovaru se soutěžilo a tekl i čokoládový speciál

Autor: Martin Weiss

8.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Příbramsko – Solenice a Kamýk byly před 15 roky nejpostiženější obcí regionu při katastrofální povodni 2002. Když se povodňová vlna hnala Vltavskou kaskádou, zatopila Solenice pod hrází Vodního díla Orlík a pod vodou se vzápětí ocitá i Kamýk nad Vltavou.

Povodí Vltavy usnadní konec sezony. Nabízí lovení lodí z Orlíku

Ilustrační foto.

Za humny okresu vyvrcholí Český skokový pohár

Na Memoriál Bóži Karlíka na Častoboři závodilo osmnáct oddílů z celé republiky

Častoboř /FOTOGALERIE/ - Memoriál Bóži Karlíka a Bacunda cup je název tradičních závodů, které pořádá oddíl rychlostní kanoistiky TJ Tatran Sedlčany. Mezi vodáky mají dobré jméno a řada oddílů si tento „pouťák“ nenechá ujít. Stejně jako v minulých letech, tak i letošní jubilejní 20. ročník těchto závodů zahájil starosta města Sedlčany Jiří Burian, který také předal závodníkům několik cen a medailí, které mohly být zakoupeny právě díky jeho přispění.

Středočechů přibývá. Může jich být víc o statisíce

Střední Čechy – Přes jeden a čtvrt milionu obyvatel má Středočeský kraj nyní – a během příštího desetiletí by se jejich počet mohl vyšplhat k půl druhému milionu. Mnozí z těch nových ovšem nebudou mluvit ryze „středočesky“; nářečí si přivezou se svých domovů z celé republiky. A pro leckteré bude čeština dokonce cizím jazykem.

Včasný zásah při úmyslně založeném požáru na Zdaboři uchránil miliony

Příbram /FOTOGALERIE/ - Požár v rodinném domě v příbramské městské části Zdaboř byl na tísňovou linku středočeských hasičů ohlášen ve středu v šest hodin ráno. 

Brankář Boháč: Proti lize přece musíte něco chytit

Příbram – Do 67. minuty držela fotbalová Příbram i díky výkonu brankáře Marka Boháče v pohárovém duelu na půdě Mladé Boleslavi naději na postup do osmifinále. Pak ale domácí favorit během chvíle vstřelil dva góly a hoši z hornického města se zase mohou pokojně soustředit na druholigové boje, pro ně mnohem zásadnější soutěž.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení