Obec Hvožďany nejlépe naplnila smysl a poslání soutěže. Svou prezentací ukázala, jak plnohodnotný je život na venkově pod památným vrchem Třemšínem. Obec výrazným způsobem podporuje všechny věkové skupiny obyvatel. Podpora spolkového a komunitního života se odráží v mimořádné občanské sounáležitosti a to vše zároveň v souladu s okolní přírodou. Z každého obyvatele Hvožďan je cítit hrdost na svou obec.

„Dnes se soutěží snad ve všem, o to víc jsem ráda, že tato soutěž má opravdu smysl. Mám radost, když vidím, že lidé jsou ochotni zapojit se sami od sebe do společného díla, nadchnout se pro společnou věc a přiložit ruku k dílu. A právě z toho, že lidé dokážou spojit síly, vzniká ten největší užitek," řekla v úvodu předávání ocenění hejtmanka Jermanová.

Hvožďany se zúčastnily soutěže Vesnice roku podruhé. Již při své první účasti v soutěži v loňském roce udělala obec na hodnotitelskou komisi celkově velmi příznivý dojem a získala Diplom za společenský život a Diplom za vzorné vedení kroniky.

Muzejní noc v podzemí Hornického muzea Příbram.
TIP NA VÍKEND: V hornickém muzeu zpřístupní nové prostory v podzemí

Soutěže se mohou zúčastnit obce (města i městyse) vesnického charakteru, které mají maximálně 7500 obyvatel a mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu.

Vítěz krajského kola postupuje do celostátního kola soutěže, jehož hodnocení bude v týdnu od 3. do 9. září a vyhlášení výsledků se uskuteční 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Lovecký zámeček Tři Trubky.
U loveckého zámečku vznikne Dům přírody Brd

Hodnotící komise dorazila do Hvožďan už počátkem června. Od brzkých ranních hodin tak bylo na návsi ve Hvožďanech velmi rušno. Již od rozbřesku členové spolků, zastupitelé, dobrovolníci a zaměstnanci obce se připravovali na příjezd hodnotící komise. Řidiči, kteří ráno projížděli hvožďanskou návsí se najednou ocitli v hustém brdském lese nebo viděli pasoucí se sádrové divočáky a srnky u krmelce v parčíku. Komisi přivítal i Fabián, duch brdských lesů a komisi věnoval symbolicky klíč od Brd.

„Měli jsme pouhých 120 minut na představení života v naší obci, respektive v našich šesti vesnicích. Všechny spolky měly připravené prezentace svých činností. Dvě hodiny utekly jako voda, komise zavítala i do naší školky a školy. Malé i velké děti si připravily krátký, ale výstižný program. Hasiči představili zásahovou techniku, a to byla přehlídka napříč stoletími od koňky až po moderní zásahové prostředky," připomněla starostka Hvožďan Markéta Balková, jak místní bojovali o titul.

Aktivity představili místní včelaři, když jim přiletěla na pomoc i včelka Mája v podání Aleny Mrázové z Planin. A od včelařů přes dvůr plný fuchsií Jaroslavy Dvořákové se pak komise přesunula do Pozdyně.

„V Pozdyni u kapličky na nás čekala usměvavá pozdyňská děvčata s muzikanty Jardou Capouchem a Jirkou Matějkou. Na návsi pod kaštanem byl postaven velký stan, kde byly představeny jednotlivé části obce, kam se komise nestihla podívat. Leletice, Vacíkov, Roželov a Planiny a prezentoval postavy, které jsou spjaté s našimi vesničkami," dodala Balková, která má obrovskou radost z úspěchu a děkuje všem, kteří se v kostýmech a převlecích vžili mnohdy i do náročnějších postav.

Ve Vranovicích pokračuje budování mostu a proto je silnice I/18 v tomto místě zcela uzavřena.
Objížďka Vranovic potrvá ještě dva měsíce

Držitelé dalších stuh:
obec Cítov (okres Mělník) – Modrá stuha za společenský život
obec Třebotov (okres Praha-západ) – Bílá stuha za činnost mládeže
obec Hostín (okres Mělník) – Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí.

Dalšími oceněnými obcemi ve středočeském kole 23. ročníku soutěže Vesnice roku 2017 jsou:
obec Louňovice pod Blaníkem (okres Benešov) – Diplom za vzorné vedení kroniky
obec Řisuty (okres Kladno) – Diplom za rozvíjení lidových tradic
městys Zlonice (okres Kladno) – Diplom za práci s mládeží
obec Dolní Slivno (okres Mladá Boleslav) – Diplom za spolkový život
obec Petrovice (okres Příbram) – Diplom za podporu environmentálních aktivit
obec Krušovice (okres Rakovník) – Diplom za vybudování kulturního centra obce
městys Davle (okres Praha-západ) – Diplom za podporu sportovních aktivit mládeže
obec Kamberk (okres Benešov) – Diplom za spolupráci se zemědělskými subjekty
obec Blažejovice (okres Benešov) – Diplom za péči o krajinu
obec Petrovice (okres Příbram) – Cena naděje pro živý venkov
obec Kamberk (okres Benešov) – Koláčová cena

Čáslavské zastupitelstvo 26.6.2017
Díky dotaci pořídí do čáslavské nemocnice 41 nových přístrojů