Upevňovat vzájemné vazby odletěli do provincie S'-čchuan hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její náměstek pro oblast cestovního ruchu Vít Rakušan (STAN) a další z náměstků Daniel Marek (Nezávislí Středočeši), který má na starost oblast kultury a památkové péče. Domů poslali z cest příznivé zprávy: o rozšíření spolupráce se Středočeským krajem mají Číňané zájem. „Například jednáme o záměru čínského investora rozšířit továrnu Changhong v Nymburce," připomněla hejtmanka.

Čtěte také: Velvyslankyně Norska na RAFce ochutnala hejka

Zmínila se také o schůzce s ředitelem Industrial Bank Ye Xiangfengem. Banka, která má přes deset milionů zákazníků, zařadí cestovní balíčky do České republiky mezi odměny pro své klienty. Jako vhodná destinace pro čínské turisty se střední Čechy obklopené zbytkem České republiky prezentovaly i na konferenci nazvané Objevte Českou republiku v hlavním městě provincie Čcheng-tu.

Za klíčový bod cesty označila Pokorná Jermanová jednání s guvernérem provincie S'-čchuan Yin Li, kterého se účastnily osobnosti regionu z oblasti ekonomiky, informačních technologií, zdravotnictví i zahraničních věcí. Tématem debat zde byly nejen možnosti rozšíření čínských investic ve Středočeském kraji. Nechyběl ani ředitel Tourism Development Committee, který se středočeskou delegací debatoval o propagaci kraje a o navázání spolupráce v kulturní oblasti.

O posilování vztahů s partnery v čínské provincii S'-čchuan, která se nachází v sousedství Tibetu, usilují představitelé hejtmanství už od dob, kdy stál v čele kraje hejtman Petr Bendl (ODS).

Čtěte také: Záhadná smrt v boleslavské nemocnici. Podezřelá ošetřovatelka je ve vazbě