Jak potvrdil náměstek primátora Jiří Bouška, tato zima stojí Boleslav nejvíce za poslední roky. A z pohledu městské kasy by bylo nejlepší, kdyby co nevidět skončila.

„V lednu Compag uklidil přes 150 kilometrů silnic, dvojnásobný počet kilometrů chodníků a spolu s úklidem schodišť, parkovišť a veřejných prostranství to přesahuje jeden milion metrů čtverečních ošetřené plochy ve městě i v příměstských částech," uvedl Jiří Bouška.

Byly využity čtyři sypače, osm traktorů, dva nakladače, čtyři multikáry, osm čtyřkolek a sedm malotraktorů, tato malá technika je opatřena radlicemi, košťaty a posypovými vozíky. K tomu je potřeba přičíst i lidské síly, do ulic vyrazilo šedesát lidí s lopatami a košťaty, takzvaných ručařů.

Zmrazky na chodnících a díry v silnicích

Co se týká posypu, ulice a chodníky už zasypalo více než 400 tun soli a 70 tun inertního posypu. Naposledy lehce sněžilo v úterý dopoledne, problémem jsou nyní chodníky a silnice, pokryté zmrazky.

Největší komplikací mrazů jsou však díry v silnicích, město na mnoha místech připomíná tankodrom, nejhorší je situace na třídě Václava Klementa. Opravy ale bylo nutné odložit, nelze je totiž dělat v příliš nízkých teplotách, které padají pod minus deset stupňů Celsia.

Nyní už je předpověď příznivější, takže nejkritičtější úseky budou vyspraveny takzvanou studenou směsí. „Odstraňování následků zimy na mladoboleslavských komunikacích bude náročnější než loni a protáhne se až do jarních měsíců," dodal náměstek primátora.

Čtěte také: Na České Sibiři musí běžkaři dávat pozor na ohradníky