Stalo se to na Sedlčansku v polovině minulého týdne dopoledne osmaosmdesátileté ženě. Deník o tom informovala policejní mluvčí Monika Schindlová.

„Dvě zatím neznámé ženy vešly neuzamčenými dveřmi do chodby domu, jedna z nich odpoutala pozornost stařenky a druhá nepozorovaně vešla do pokoje, kde se jí peníze podařilo najít a ukrást. Jako důvod vpuštění do domácnosti uvedly, že potřebují napít a dojít si na toaletu. Podle uvedeného popisu se jednalo o ženy snědé pleti ve věku mezi 20 a 30 lety, štíhlé postavy. Odnesly si 40 tisíc korun," uvedla mluvčí.

Nejsou to ani dva týdny, co jsme psali o okradené devětaosmdesátileté ženě z Příbrami, kterou o úspory obral falešný příbuzný. Použili známou fintu, kdy se pachatel do telefonu představil jako její vnuk, který nutně potřebuje půjčit peníze, pro které si pošle přítelkyni. Ženu tak připravili o 40 tisíc korun.

Policie znovu opakuje, že je důležité nevpouštět nikoho cizího do bytu, ať již používá sebezajímavější výmluvu. „Potvrdilo se, že je lepší se doma navíc zamykat nebo alespoň nemít na vstupních dveřích z venku kliku. Zloději se neštítí ničeno," varuje Monika Schindlová.

Na seniory ohrožené různými zloději a podvodníky se letos zaměřuje také Příbram v jednom z projektů prevence kriminality. Plánuje pro ně praktické kurzy sebeobrany s využitím obranných prostředků se zkušenými lektory. To se ale pravděpodobně netýká těch nejstarších a nejzranitelnějších seniorů, které by měla poučit především vlastní rodina.