„Bylo poskytnuto zadostiučinění za nemajetkovou újmu," sdělila mluvčí. Podle Spěvákova advokáta Vladimíra Vaňka je částka směšná. „Skládá se ze dvou částí, přičemž ani u jedné není jasné, za co je. Ministerstvo nejedná seriozně a nepovažuje za nutné to vysvětlit. Policie podle něj jeho klienta nespravedlivě stíhala, a chce proto odškodnění nejen v souvislosti s obviněním, ale především za každý den vazby, kde byl zhruba 90 dní.

Advokát dal příklad, podle něhož jiný člověk dostal 90.000, aniž byl ve vazbě. „Podal jsem k soudu žalobu, ve které žádáme zbylou částku 19 milionů a vzhledem k tomu, že nedošlo na požadovanou omluvu, tak jako náhradu za ni žádáme 100 milionů," dodal právník. Podle něho se podařilo prokázat, že trestní řízení bylo vykonstruované.

Ministerstvo spravedlnosti řeší ve stejném případu také žádost o odškodnění ve výši stovek milionů korun, které požaduje šéf fotbalového klubu v Příbrami Jaroslav Starka. „Věc dosud nebyla ukončena a je třeba vyčkat shromáždění všech podkladů pro prošetření," uvedla mluvčí ministerstva. Úřad se Starkovým požadavkem zabývá podruhé, protože první žádost uzavřel kvůli chybějícím dokumentům. Starkův advokát Julius Kramarič je později dodal.

Starka chce po státu kvůli neprokázanému obvinění, že se podílel na únosu Lamberta Krejčíře, údajně až 630 milionů korun. Starkův obhájce výši odškodného zdůvodňuje například špatným zdravím svého klienta. Bývalý ministr Jiří Pospíšil (ODS) už dříve uvedl, že stomilionové odškodnění není reálné. V současnosti se podle něj vyplácí řádově stotisícové částky.

Podnikatel Lambert Krejčíř, otec uprchlého Radovan Krejčíře, zmizel na podzim roku 2002. Policie byla přesvědčena, že ho unesla skupina lidí, do níž měli patřit i Starka se Spěvákem, oba proto zadržela. Vyšetřování však jejich vinu neprokázalo a žalobci trestní stíhání zastavili.