O tomto případu otravy metanolem řekla Deníku mluvčí policie Monika Schindlová: „Záchranka nás informovala, že převezla o víkendu do pražské nemocnice pacienta, u kterého je podezření na otravu alkoholem. Alkohol měl konzumovat ještě s dalšími čtyřmi osobami, u kterých se však otrava metylalkoholem neprokázala. Nyní pátráme po původu destilátu. Prověřujeme souvislost s předchozím případem a dalšími v České republice. Zatím tato souvislost nebyla prokázána," konstatovala policejní mluvčí.

V příbramské nemocnici stále bojuje o život pětašedesátiletý muž, který si měl dát několik panáků podezřelé vodky v Příbrami. O něm informovala policie jako o prvním případu otravy metanolem na Příbramsku.

Policie nadále pokračuje s kontrolou provozoven a během pondělí zkontrolovala několik příbramských prodejen alkoholu. „Ve třech z nich jsme nalezli uvedené šestilitrové barely. Zajistili jsme několik stovek litrů destilátu. Zda se v nich nachází metylalkohol, prokáží až výsledky odborných zkoumání, které budou k dispozici v řádech několika dnů. Nadále prověřujeme další provozovny a prodejny, na kontrolu se zaměřují i jiné orgány státní správy," dodala mluvčí policie Monika Schindlová.

Policie varuje lidi, aby v žádném případě nekupovali neokolkovaný nebo rozlévaný alkohol z neznámých zdrojů, vždy jen s kontrolními páskami přes uzávěr a nejlépe v prověřených obchodech.

Podezřelý alkohol, kterým se měl otrávit starší z mužů, byl původně nalezen ve velkoobchodu v Příbrami. „Policie tam našla a zajistila šestilitrové plastové barely. Na etiketě je uvedeno Originál vodka – jemná nebo Tuzemák, výrobce likérka Drak," varuje policie.

Na kontrolu původu alkoholu v restauracích včera vyrazili také hygienici. Ministerstvo zdravotnictví tak reaguje na množící se případy otravy , které se nevyhnuly ani lidem z Příbramska.

„Stejně jako všude, tak i příbramská hygiena zajišťuje dozor v provozovnách. Zatím je předčasné sdělit nějaké výsledky. Kontroly se týkají provozoven veřejného stravování," řekla Deníku Marie Jechová z Krajské hygienické stanice v Praze.

Hygienici mohou uložit také pokuty a pokud objeví nekolkovaný alkohol, mohou zakázat jeho prodej. Kontrolují se především ty provozovny, u kterých lze předpokládat prodej rozlévaného tvrdého alkoholu.