„Jako puzzle policisté poskládali zajištěné stopy, výpovědi svědků, kamerové záznamy a v pondělí ráno si pro sedm osob přišli. Od poloviny loňského roku do letošního dubna mají na svědomí 53 různých činů, někdy samostatně, jindy ve spolupachatelství," upřesnila policejní mluvčí Monika Schindlová s tím, že se parta specializovala především na prodejny, sklepy a vozidla.

Zloději také zavítali do několika domů, škol, restaurací či kanceláří. Nejčastěji kradli přímo v Příbrami, ale jejich aktivitám se nevyhnula ani Dobříš, či Praha, kradli i na Berounsku a Strakonicku. Brali peníze, šperky, platební karty, elektroniku, telefony, nářadí, nádobí, cigarety, ale i nápoje, krémy, jízdní kola, lyže, dokonce i psí tyčinky, žvýkačky nebo lízátka.

„V jednom případě zcizili auto značky Škoda Fabia, aby se s lupem moc nenadřeli. Při některých zlodějnách byli vyrušeni, a tak nestihli nic ukrást," doplnila mluvčí a dodal, že dokonce byli dvakrát zadrženi hlídkou policie.

Z celé party byl nejsnaživější pětatřicetiletý muž, který ukradl věci v hodnotě 1,2 milionu korun. Za sedm trestný činů včetně ublížení na zdraví a výtržnictví mu hrozí od dvou do osmi let vězení.

V dubnu kradl v Příbrami v Penny marketu. Pod bundu schoval několik salámů a chtěl projít přes pokladny bez zaplacení. Pracovník ostrahy si ho všiml a snažil se jej zadržet. Zloděj do něj strčil, až si zaměstnanec při pádu zlomil dva prsty na ruce. Lump ho dokonce kousl do ruky. Zloděj stačil ještě zlomit nos a pokousat kolegu pracovníka ostrahy.

Pořádně se napakoval šestadvacetiletý muž. Z domu vzal z trezoru čtvrt milionu korun, šperky, hodinky a elektroniku za dalších 125 tisíc korun.
V jednom případě také natankoval u benzínky a bez zaplacení ujel.

„Všichni čtyři muži byli za obdobné činy odsouzeni a poputují za mříže. Dva z nich už jsou ve vazbě, jeden je ve vězení, protože měl už nastoupit a poslední má také v nejbližších dnech putovat do věznice. Ostatní, tedy tři ženy, jsou vyšetřovány na svobodě," dodala Monika Schindlová.

V dubnu si kriminalisté posvítili na jiné dva muže, kteří vykrádali obchody, sklepy a šatny. Po jejich 47 vykrádačkách zůstala škoda přesahující milion korun.