„V tomto případě uvízlo v síti celkem 22 osob ve věku 21 až 63 let, z toho je 12 vězňů a ostatní jsou jejich příbuzní, kamarádi a známí. Navíc šlo nyní kromě léčiv také o pašování pervitinu a marihuany. Při šesti domovních prohlídkách, které se uskutečnily zejména na Příbramsku, nalezli příslušníci policie dokonce varnu, dále léky, konopí a injekční stříkačky," popsala výsledky zátahu policejní mluvčí Monika Schindlová.

Doprava v Příbrami: nervy, kolony a čekání.
Dopravní omezení v Příbrami: vypnutí semaforů situaci nevyřeší

Jak pašování drog fungovalo? Podobně jako v ostatních případech, které už letos policie odkryla. Pět hlavních organizátorů z řad vězňů úkolovalo ostatní členy skupiny, kdy osoby na svobodě nelegálně obstarávaly návykové látky, které pak z větší části předávaly odsouzeným na venkovním pracovišti. Ti je poté skrytě pronášeli, například v tělních dutinách, za zdi vězení. Drogy užili pro vlastní potřebu nebo je distribuovali mezi ostatní vězně, z prodeje měli peníze nebo je měnili za tabák a kávu. V jednom případě šlo o poštovní zásilku se stovkou tlumících léků, která byla pracovníky věznice zadržena.

„Dvaadvacet osob, z toho pět žen, si už vyslechlo ve středu obvinění ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, z přečinu šíření toxikomanie a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to stanovuje trestní zákoník až desetiletý pobyt za mřížemi," doplnila mluvčí.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha.
Jaromír Bláha z Hnutí Duha získal Cenu Josefa Vavrouška

Unikátnost těchto tří akcí, které byly zrealizovány v letošním roce v rozmezí dvou měsíců, spočívá v úzké spolupráci Policie ČR a Vězeňské služby ČR, kdy byla využita zákonná oprávnění obou stran, což se ukázalo jako velmi efektivní. Při předchozích dvou zátazích bylo obviněno 17 a 21 lidí. Drogové trestné činnosti, která patří mezi hlavní priority, se budou policisté věnovat i nadále.