A co výsledky výzkumu prozradily? „Že celková spokojenost s Policií ČR ve Středočeském kraji je na vysoké úrovni, spokojených bylo 84,6 procenta. V Příbrami bylo dokonce spokojeno 90 procent dotazovaných občanů," dodala policistka.

Co se týče bezpečnosti, tak 61,3 % respondentů si myslí, že policisté ve Středočeském kraji dostatečně chrání bezpečnost osob a majetku.
Průzkum říká, že 82,2 % tázaných se v místě svého bydliště cítí bezpečně. Na Příbramsku to bylo 78,9 procenta dotazovaných.

Nejlépe se cítí obyvatelé územního odboru Kutná Hora a nejméně bezpečně se cítí lidé na Kolínsku. Jaké je ale situace konkrétně na Příbramsku? Čeho se lidé nejvíce obávají v našem okrese? „Lidé na Příbramsku se nejvíce obávají vloupání do bytu či domu (60 %), následně vandalství a poškozování cizí věci (46,1 %), poté vloupání do vozidla (43,9 %), krádeže vozidla ( 32,8 %), kapesních krádeží (27,2 %), fyzického napadení (24,4 %) a nejméně se obávají krádeže jízdního kola," shrnula Monika Schindlová.

Téměř devadesát procent obyvatel na Příbramsku si myslí, že pokud budou v místě bydliště potřebovat naléhavě pomoc od policie, že jim bude poskytnuta rychle a účinně. Co se týká dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, odpovědělo na Příbramsku 62,8 % dotazovaných, že policie na bezpečnost silničního provozu dohlíží v našem okrese dostatečně.

Co se týká korupčního jednání, bylo zjištěno 11 požadavků policisty o úplatek, a to na Berounsku, Mělnicku, Rakovnicku a na Praze-venkov a Praze–východ.„Na Příbramsku nebyl za poslední tři roky od dotazovaných zaznamenán žádný případ korupce," doplnila mluvčí Schindlová.

Podle 66,8 % oslovených lidí policie ve Středočeském kraji dostatečně informuje o své činnosti a 62 % se domnívá, že je dostatek informací o bezpečnostní situaci. Výzkum také ukázal, že sledovanost webových stránek www.policie.cz je nízká. Pouze 15,3 % respondentů odpovědělo, že stránky sledují. Jednání a chování policistů vychází podle výzkumu za velmi dobré.

Na Příbramsku byl podle dotazovaných policista při jednání vždy upravený, z 97,9 % zdvořilý, v 95,7 % informovaný a z 93,6 % ochotný. Nejvíce spokojeni byli občané, kteří jednali během posledního roku s policistou, s profesionálním přístupem a s ochotou policistů pomoci (95,2 %) a nejméně s rychlostí reakce na ohlášenou událost (76,2 %)," uvedla dále policistka Monika Schindlová.

O hodnocení činnosti policistů také vypovídají děkovné dopisy. Na Krajské ředitelství policie Středočeského kraje jich bylo loni zasláno 302. Nejčastěji občané, starostové a pedagogové kladně hodnotili profesionální a vstřícný přístup, ochotu a dobrou práci. Dvacítka dopisů směřovala i na policisty z Příbrami. Šlo o poděkování za pomoc při pátrání po pohřešovaných osobách, pomoc při povodních, za vypátrání pachatelů, za přednášky a také za zabránění přípravy loupežného přepadení.