Lidé z jeho okolí nevěří, že by lihoviny přímo míchal. „On provozuje prodejní stánky, takže si myslím, že spíše koupil špatné zboží a teď na to doplatí. Právě ve stáncích ho několikrát vyhmátli celníci kvůli cigaretám, ale aby míchal alkohol, tomu nevěřím," řekl známý zatčeného.

Kriminálka už ví, kde a kdo se na výrobě podílel. Snahou policistů je nyní pochytat všechny zúčastněné osoby a především zajistit důkazy, které by použití zakázaného metylalkoholu prokázaly.

O vazbu policisté požádali v sobotu dopoledne, soudce rozhodl odpoledne o tom, že ji uvalí pro všechny důvody, tedy kvůli riziku útěku, ovlivňování i možnému pokračování v trestné činnosti.

Havířovský státní zástupce Josef Šuhaj Deníku potvrdil, že případ i vzhledem k jeho rozsahu spadá pod působnost havířovské soudní pobočky. Muž je obviněn z trestného činu Ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Obvinění mu bylo sděleno v nejpřísnějším odstavci, za který mu hrozí od 3 do 10 let vězení.

Podle aktuálních informací zůstává situace u postižených stejně závažná, jako o víkendu. Bilance zůstává u tří zemřelých. V havířovské nemocnici jsou hospitalizovaní dva muži a jedna žena. V nemocnici v Orlové je jeden muž z Bohumína, další pacienti se léčí v Kyjově, Znojmě, Uherském Hradišti nebo Příbrami.

Postižených je však více. Někteří ošetření nevyhledali, jiní byli kvůli menším následkům propuštění do domácí léčby a u některých hospitalizovaných se neprokázalo, že by jejich stav zavinil právě metylalkohol.

Slepota po jednom panáku
Všichni otrávení pili alkohol, například vodku, rum a další značky, který se prodává za nízkou cenu jako čepovaný z barelů do PET lahví, nebo ho někteří prodejci také rozlévali přímo do štamprlí. Jak se ukázalo, koncentrace jedovatého metylalkoholu byla zřejmě velmi vysoká. Jeden z otrávených, který oslepl, řekl, že vypil jen jednu skleničku.

Ani teď po dopadení výrobce a vsazení do vazební věznice však není nebezpečí zažehnáno. Jak je patrné z Příbrami, alkohol je i přes mohutné výzvy ke stažení a varování obyvatelstva před nákupem i konzumací stále v prodeji a mohou se otrávit další lidé.

Komplikované prokázání jedu v alkoholu
Vše začalo v sobotu 1. září, kdy v Havířově zemřel první otrávený. Jednalo se o 62letého muže. V pondělí byla do nemocnice v kritickém stavu přivezena jeho 59letá manželka, která zemřela ještě téhož dne. Když s podobnými příznaky přivezli v úterý a ve středu do stejné nemocnice další dva pacienty, muže ve věku 55 a 51let, pojali lékaři podezření na otravu alkoholem. Muž, který byl při vědomí, však požití podezřelého alkoholu popřel. Přiznal se až ve chvíli, kdy byla do nemocnice ve čtvrtek přivezena další pacientka ve věku 57 let, u které se rychlým rozborem prokázal v krvi metylalkohol. Ten se k výrobě lihovin používat nesmí. V té chvíli se spustila rozsáhlá akce. Libor Běčák