„Byli bychom rádi, kdyby nové město přehodnotilo nakládání s financemi a peníze z až příliš dotovaných ústavů přelilo do sociálních služeb," řekla minulý týden Příbramskému deníku ředitelka denního stacionáře Šárka Hájková.

Neziskovkám zřejmě svítá na lepší časy. Změnou vedení města zřejmě dojde i na změny v rozdělování peněz. To potvrdil i lídr vítězné strany ANO Jindřich Vařeka.

Práce s problémovými dětmi se vyplácí, pozorují v Bedně.„S Alkou jsem byl ve spojení už před volbami, četl jsem i výroční zprávu. Budu rozhodně apelovat na to, aby získala větší podporu," komentoval situaci Vařeka. To by se mohlo podařit, ANO totiž získalo v zastupitelstvu deset křesel. Hlas dokonce získala i ředitelka Farní charity Příbram Alena Ženíšková. Navíc není vyloučené, že zasedne i do křesla radní.

„Speciálně pro tuto oblast budou první kroky znát velmi rychle," slibuje Vařeka. Více peněz na svoji činnost by se tak mohli dočkat jak v Alce, Farní charitě, tak i v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež Bedna Příbram.To, že jejich snažení má smysl, dokázali v létě i samotní návštěvníci Bedny. Natáhli pracovní rukavice a pomáhali s úklidem v okolí příbramské ubytovny Pod Čertovým pahorkem.

Podobnou zkušenost mají také pracovníci Charity. Díky doučování a opoře, kterou ve stacionáři děti nacházejí, si školáci zlepšili prospěch a v září mohli nastoupit do dalšího ročníku.„Řada dětí k nám ale chodí třeba i jen pro objetí, které jim v rodinách chybí," zmínila už dříve ředitelka příbramské Farní charity Alena Ženíšková.

Charita nenechá děti zahálet ani o prázdnináchSpolupráci s Farní charitou si pochvalují také asistenti prevence kriminality. Především na dětech jsou podle nich znát změny k lepšímu.„Je dobře, že mají možnost nahlédnout i do jiného prostředí než jsou ubytovny a pracovat na sobě. Dělají velké pokroky a je to na nich znát," podotkl jeden z asistentů Vladimír Pompa.