Někteří politici se ke kauze raději nechtějí vyjadřovat, s tím, že je to již dávná minulost, podle jiných by se po tomto rozhodnutí měl Babiš z politiky stáhnout.

Vladimír Král (lídr Šance pro Příbram) na to má jasný názor: „Pokud je to takhle, jak řekl bratislavský soud, tak Andrej Babiš nemá podle mě v premiérském křesle co dělat a měl by odstoupit, „ říká naprosto jednoznačně. A dále své stanovisko upřesňuje svou vlastní zkušeností: „ Já když jsem v 90. letech nastupoval jako ředitel malé vesnické školy, tak po mě zcela správně kromě diplomu chtěli i negativní lustrační osvědčení a pokud ho Andrej Babiš nemá, tak je to pro nepřijatelné.“

Stejný pohled na věc sdílí i starosta Petrovic Petr Štěpánek: „Když pan Babiš vstupoval před pěti lety do vrcholné politiky, tak probíhal na Slovensku proces, při kterém dosvědčili bývalí agenti StB, že pan Babiš nebyl agentem. To bylo smutně úsměvné. Podle výsledků voleb to ale lidem nevadí, chtějí, aby agent StB vedl naši zemi, ovládal represivní složky (policii, BIS), armádu, média, finance, soudnictví. Kumulace moci, bez ohledu na to, zda se jedná o pana Babiše či někoho jiného, nikdy nepřinesla nic dobrého. Mám jiný názor na způsob vedení naší republiky. Obávám se, že se postupnými kroky vracíme k totalitě nebo ještě hůře k diktatuře.

ZAMRZLÉ VODNÍ PLOCHY v přírodě jsou  vítaným prostorem například pro lední hokej. Je však nutné hlídat sílu ledu.
Zamrzlé vodní plochy lákají, led však ještě není bezpečný

Zvláštní pocit z výsledku slovenského soudu, potvrzení úmyslné spolupráce Babiše s StB a následného dopadu na českou politickou scénu má starosta Nového Knína Tomáš Havlíček: „Co se týká pana Babiše, jsou moje názory rozporuplné. Samozřejmě spolupráce se státní bezpečností je nehezký punc, pro mne osobně je však důležitější, kolik zla pro ostatní jeho spolupráce přinesla. Z politiky bych ho neodepisoval, myslím že v menších funkcích může být lidí s podobným škraloupem více. Ale neměl by zastávat vrcholové státní funkce.“

Andrej Babiš se v minulém týdnu vyjádřil, že podnikne veškeré kroky, aby dokázal, že nebyl vědomě agentem státní bezpečnosti. Podle vyjádření právníků slovenského ústavního soudu je ale celá věc uzavřená. A to hlavně proto, že neexistuje žádné rozhodnutí soudu, které by tvrdilo, že je Andrej Babiš neoprávněně vedený jako agent.

Otázka spolupráce s StB se však v České republice netýká jen Andreje Babiše.

Jak se na věc dívá historik František Bártík z Hornického muzea Příbram, který se zaměřuje na moderní dějiny?

„Celá kauza souvisí s jedním důležitým momentem naší novodobé historie. Naše společnost se nedokázala vyrovnat s komunistickou minulostí a otázka je, zda se vůbec vyrovnat chtěla. Názorným příkladem je otázka potrestání zločinů komunismu. Téměř k žádnému nedošlo, protože nebyla vůle ani ochota. Vysokého komunistického funkcionáře, který nařídil z pozice své funkce na počátku padesátých let zavraždit minimálně dva lidi a dále se podílel na zakrytí dalších zločinů, soud v roce 1991 rehabilitoval spolu s politickými vězni,“ uvedl historik.

Dalším příkladem podle něho může být kauza nedaleko bydlícího člověka, který se soudil o čisté lustrační osvědčení, které mu nakonec nejmenovaný pražský soud přiřkl, ačkoliv byl tento člověk evidován jako spolupracovník StB a ve svém spise měl napsáno, že plní úkoly nad rámec svých povinností.

„A tak by se dalo pokračovat, například kolik spolupracovníků bylo v polistopadovém parlamentu. Kauza Babiš není z pohledu historického kontextu tak zásadní. Problém je v tom, že pan Babiš je vysoce postavený politik. Mnohem zásadnější problém vidím s vyrovnáním se a vůbec vnímáním naší nedávné historie,“ konstatoval František Bártík.

Příbramská pobočka ADRY potřebovala větší prostory a tak se přestěhovala do bývalých Městských lesů Příbram.
ADRA se přestěhovala do nového