První dopolední okruh začínal v Míšově a byl věnován řece Bradavě, okolí Teslínského kláštera a Padrťským rybníkům. Přes vytrvalý silný déšť na procházku vyrazilo více než padesát zájemců.

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš
Spolek pořádá setkání s vědcem Jiřím Drahošem

Druhý okruh odpoledne se věnoval tůňkám na Felbabce a jejich obyvatelům. Téměř čtyřiceti návštěvníkům včetně dětí byly postupně představeny i s vyprávěním o jejich životě všechny tři druhy čolků, různé druhy skokanů, larva vážky, potápník i kuňka žlutobřichá.


Tyto procházky jsou výjimečné tím, že si lidé mohou prohlédnout chráněné živočichy, které třeba jinde nemohou běžně vidět. Obojživelníci, kteří jsou všichni chráněni, jsou indikátorem, že je dané území nezasažené chemikáliemi ze zemědělství a průmyslu. CHKO Brdy, jako zásobárna pitné vody pro své okolí, je výjimečným územím, kde se kromě raka kamenáče prohání a rozmnožují tři druhy čolků (obecný, velký a horský) a mnohé druhy žab jako je kuňka žlutobřichá, skokan štíhlý a další, které ukazují, že se jedná o výjimečně civilizací nezasažené území.

Bleskové povodně a extrémní sucha: poukazují na přehodnocení nášeho postoje k lesu?

Odborníci na vycházce objasnili, proč není rychlým řešením udržení vody zasypání všech meliorací v lese. Nutná je postupná změna hospodaření od holosečného k podrostnímu a výběrnému hospodaření s rozrůzněním věkové skladby lesa a doplněním původních listnatých dřevin.

Vysvětlili rovněž, proč je v Brdech nyní tolik vytěžených míst. Les totiž po 80 až 100 letech růstu dospěl do mýtního věku. Obrovské plochy lesa byly zničeny po kalamitách a opět osázeny po druhé světové válce a stromy právě nyní začínají být ve věku k těžbě.

Účastníci se také dozvěděli, proč mají čolci, kuňky a další druhy zářivě barevná bříška či další části těla. Je to totiž ochrana před predátory, varují tím, že jsou jedovatí a když by je predátor snědl, bude mu hodně špatně.

Příbramský Jan Šeděnka a Eva Lesová.
Jaké to je být vodičem nevidomého? Strach není na místě, respekt ano

Bohumil Fišer byl ze sobotní účasti potěšen. "Jsem nadšen, že přes nepřízeň počasí, bylo téměř 100 lidí, které zajímalo, co se v CHKO Brdy děje, " zhodnotil komentované procházky.

ŠÁRKA SPÁČILOVÁ