Vedení města se na začátku září formou ankety obrátilo na veřejnost s otázkou, zda provozovat lyžařský areál Padák, nebo finanční prostředky raději investovat do dílčí modernizace aquaparku.

Anketa, ve které Příbramáci mohli hlasovat pouze prostřednictvím internetu, skončila v neděli, a to ve prospěch lyžařského areálu na Padáku.

Třetina hlasů byla prý zmanipulována
„Do ankety přišlo celkem 1223 hlasů, po analýze hlasování jsme zjistili, že bohužel celá třetina hlasů byla zmanipulována. A to tak, aby v anketě vyhrál Padák," uvedl k výsledkům místostarosta města Příbrami Václav Švenda. Výsledky tohoto internetového hlasování jsou tak irelevantní a nevypovídající.

Podle něj nebyla anketa dostatečně zajištěna proti vícenásobnému hlasování z jednoho počítače.

Ve hře téměř dva miliony korun
„Z jedné IP adresy například v čase od jedné hodiny po půlnoci do pěti hodin ráno přišlo 170 hlasů," dodal Švenda.
Povolení vícenásobného hlasování vycházelo podle radních z toho, aby mohli hlasovat i uživatelé se sdílenou IP adresou.

„Nepředpokládali jsme, že by někdo měl zájem takto významným způsobem anketu manipulovat." Václav Švenda, místostarosta 

Ve hře přitom byla téměř dvoumilionová podpora pro areál na Padáku. Radní ještě před začátkem ankety upozorňovali, že pokud nastanou vhodné podmínky pro lyžování a začne se v prosinci lyžovat, celkové předpokládané náklady na provoz areálu se vyšplhají až na částku zhruba 1,8 milionu.

Příbramský místostarosta Václav Švenda(TOP 09). „Už na začátku volebního období jsme avizovali, že nás názor veřejnosti zajímá. Jedním z nástrojů, jak tento názor získat, jsou právě ankety. I když se nám tato první nepovedla, hodláme zapracovat na technickém zabezpečení a do budoucna ankety rozhodně používat," přiblížil místostarosta Švenda.

Samotné rozhodnutí o tom, zda veřejné finance investovat raději do lyžařského areálu nebo do aquaparku, je ale na radě města. Než padne finální rozhodnutí, chtějí radní ještě jednou zjistit názor veřejnosti.

„Konečné rozhodnutí a odpovědnost za něj je na radě města. Ta se nakonec rozhodne na základě mnoha argumentů včetně technické a ekonomické stránky věci," uzavřel místostarosta.