Pro zrušení újezdu ale nejsou všichni starostové. Bohužel, armáda zrušila plánované setkání starostů na příští úterý, kde se mělo jednat s vedením újezdu. Tam se mimo jiné měli dozvědět podrobnosti o změně katastrů.

Nikdo z kompetentních lidí ale starostům třeba doposud neřekl, že si budou muset obce, které získají na území Brd katastr vše, co tomu předchází, zaplatit. Na jednání se přihlásila podle našich informací téměř dvacítka starostů a také chtěl přijet středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Že ministerstvo obrany zrušilo plánovanou schůzku se starosty považuje rožmitálský starosta a poslanec Josef Vondrášek za nehoráznost. „V Příbrami na schůzce se starosty se řeklo, že jsou pro zrušení újezdu, ale to není pravda. Pro je třeba Příbram, ale nepozvali mě. Proč? Prý nesousedíme s újezdem, což je nesmysl. To by mě tedy zajímalo, z jakého důvodu pozvali senátora a starostu Sedlčan Jiřího Buriana," ptá se Vondrášek.

Rozhořčení nejen kvůli zrušení plánované schůzky na újezdním úřadu, ale i z předchozích jednání v Příbrami, neskrývá ani jinecký starosta Josef Hála. „Jak se s námi v Příbrami jednalo, mě šokovalo, takhle to rozhodně nenecháme. Pochopitelně, že zrušení úterní schůzky je záměr, aby nebylo slyšet názory nás, kteří máme argumenty proti rušení újezdu," řekl včera Příbramskému deníku Josef Hála.

Jen pro připomenutí - navrhované zrušení Vojenského újezdu Brdy doprovází řada otázek. Uvnitř prostoru je přísně utajované vojenské zařízení v podzemí, jehož ochranný prostor se momentálně rozšiřuje. Veřejnost se ani po zpřístupnění Brd a vyhlášení CHKO nedostane na cílové plochy. Tok a Jordán se od munice čistit nebudou a Brdu (5,6 km2) si jako cvičiště ponechá 13. dělostřelecký pluk v Jincích. I po zrušení prostoru ještě armádě zůstane základna Valdek a střelnice Kolvín.

Ministerstvo dopravy má pak zájem o 78 km2 prostoru letecké startovací plochy mezi Tokem, Hejlákem a Jordánem, kde má být zřízen státní letecký polygon pro bezpilotní systémy. Na jeho území je zákaz vstupu a vjezdu, a přestože zahrnuje cílové plochy, zakázaný prostor by je přesahoval.