„No, já panu Babišovi tak trochu rozumím,“ říká pobaveně starosta Petrovic a krajský zastupitel Petr Štěpánek (STAN). „Co dodat? Naprosto chápu, že pro jediného muže, který řídí všechny a všechno jako firmu, by to bylo to nejlepší, co se může stát. Chtěl by diktovat.“

Příbramského starostu Jindřicha Vařeku (ANO) jsme včera zastihli při cestě na pracovní schůzku. Na dotaz, co říká na výrok jeho stranického šéfa o zbytečnosti obecních zastupitelů, reagoval slovy, že o tomhle ještě neslyšel.

„Bavili jsme se o německém modelu a starostovi voleném na delší období, to ano, ale nikdy nepadlo, že by se zrušila zastupitelstva,“ uvedl příbramský starosta.

Vysokochlumecký skanzen v sobotu oživila řemesla i folklór z Domažlicka.
Dny lidové architektury začínaly letos na Příbramsku

Na jednu stranu obce zakládají místní akční skupiny, zkrášlují a zlepšují, co se dá, na stranu druhou by Babiš všechny výsledky tvrdé lokální práce zahodil do koše. To je podle jineckého starosty Josefa Hály (KSČM) důkaz Babišova nesmyslného uvažování.

„To není možné, co Babiš říká. Snad ho k tomu vede touha, aby se o něm zase hodně mluvilo. Jeho revoluční myšlenky nepochopím,“ říká jinecký starosta a přidává se k většině oslovených lidí, podle nichž je Babišův výrok protiústavním nesmyslem.

Babiš prý neví, o čem mluví. „Musel by se změnit zákon,“ reaguje senátor Jiří Burian (ODS).

Babišův plán zrušit obecní zastupitelstva je podle senátora Jiřího Buriana holý nesmysl.

„Zasáhlo by to nejen zákon, ale i ústavu. Jasně, zrušíme zastupitele, obce a začneme znárodňovat,“ zlobí se Jiří Burian a nemá dalších slov.

Zastupitelstvo je nejvyšší orgán obce či města, městyse, městské části nebo obvodu a je jako jediný orgán obce ukotven v zákoně všech zákonů v Ústavě ČR. „Zastupitelstvo je a musí být pod veřejnou kontrolou občanů, nehledě na ústavní zákon,“ považuje příbramský místostarosta Václav Švenda (TOP 09) Babišův výrok za absolutní nesmysl.

Ilustrační foto.
Ředitelé nemocnic sestrám přidají, nechtějí o ně přijít

Kdyby citovaná konina měla dostat zelenou, což se stěží stane, byl by to podle starosty Vysokého Chlumce Františka Chlastáka návrat do doby kamenné.

„Já to beru jako výkřik začínajícího a nezkušeného politika. Co by to budoval? Byl by to návrat do centrálního řízení. V něčem si Babiše vážím, myslím v otázce financí, ale nemá ponětí o státní správě,“ domnívá se.

V mnoha zastupitelstvech sedí lidé nezkušení a bez znalostí, ale jsou volení lidmi. Dagmar Čerňanská z Bukové by ideální kombinaci viděla v zachování zdravého rozum. „Starosta by po zániku zastupitelstev musel rapidně rozšířit kolektiv lidí, kteří za ně budou odvádět práci, což ve finále nikomu peníze neušetří. Těžko by sám jezdil řešit mezilidské vztahy v obcíi nebo prodával ve středu večer známky na svoz odpadu.“

Po dobu trvání ankety lze hlasovat 1x za hodinu.