Co je to akutní balanitida a jaká je příčina jejího vzniku?
Balanitis je zánět žaludu, často kombinovaný se zánětem vnitřního listu předkožky. V takovém případě se správně nazývá balanoposthitis. Nejčastěji bývá původu bakteriálního, mykotického nebo virového. Vyskytují se i neinfekční balanoposthitidy původu alergického, iritačního apod.

Lze říci, kterou věkovou skupinu mužů postihuje a týká se toto onemocnění i dětí?
Postihuje všechny věkové skupiny. Riziko infekce je významně vyšší u nemocných trpících cukrovkou, AIDS, poruchami imunity a u mužů se zúženou předkožkou – fimózou. Záněty naopak prakticky netrpí muži po kompletní obřízce.

Jaké má toto zánětlivé onemocnění projevy?
Nejčastěji zarudnutí, skvrnky, otok, palčivý pocit, nebo svědění, tvorba bílých povlaků na kůži.

Dokážeme onemocnění zvládnout doma a jak máme postižené místo léčit?
Samozřejmě existují recepty na domácí léčbu. Důrazně ale doporučuji návštěvu lékaře (urologa nebo dermatovenerologa), aby nedošlo k zanedbání časných stadií nádorů nebo pohlavně přenosných nemocí.

Kdy je naopak nutné navštívit lékaře a co muže u něj čeká?
Pokud příznaky nemizí po přiměřené hygieně genitálu, je vhodné vyhledat lékaře. Lékař zhodnotí, zdali se jedná o zánět, případně odebere stěr z kůže na mikrobiologické vyšetření. První linie léčby je obvykle lokální. Spočívá v místní aplikaci roztoků nebo krémů, obsahujících antibiotika, antimykotika nebo kortikoidy. Jen výjimečně je nutná kombinace se systémovou antibiotickou, nebo antimykotickou léčbou.

Hrozí nějaká rizika v případě, že se balanitida dostatečně neléčí?
Kromě určitého dyskomfortu s sebou nese chronický zánět riziko, že dlouhodobé dráždění vyvolá kožní změny charakteru prekanceróz, které mohou vyústit ve vznik zhoubného nádoru penisu. Ačkoliv je tento druh nádoru relativně vzácný, je velmi nebezpečný. Důkazem, že chronický zánět skutečně může takové změny vyvolat je fakt, že u mužů po obřízce v dětském věku se tento typ nádoru vůbec nevyskytuje.

Jak mohou pánové a rodiče synů předcházet výskytu této nepříjemné nemoci?
Prevence spočívá v přiměřené hygieně. Píši přiměřené, jelikož nedostatečná, ale i nadměrná, úzkostná hygiena mohou být na škodu. Dále je nutné vyvarovat se rizikovému sexuálnímu chování, vhodné je používání kondomu. Jizevnaté fimózy, které nemají naději na úspěšnou konzervativní léčbu je vhodné řešit obřízkou.

Dagmar Čerňanská