Podle projektu, na který zatím nejsou schválené dotace, má vedle základní školy vyrůst multifunkční hřiště s takzvaným oválem. „Základní škola 28. října, která má úspěchy v atletice, jediná v Příbrami, kde děti musí trénovat na asfaltu," shodují se příbramští radní. Město usiluje o získání dotací, které by rekonstrukci z větší části pokryly, ale o dotacích se bude rozhodovat v srpnu.

První etapa stavby nového hřiště, pokud vše půjde podle plánu, by podle radního Juraje Molnára začala ještě letos. „Co se týče kácení, v návrhu podle zpracovaného projektu je 31 stromů. Já si osobně myslím, že by to nemuselo být tolik stromů, ale projekt je daný, odbor životního prostředí projekt podpořil," řekl Molnár a připomněl, že proti tomuto kácení na minulém zastupitelstvu postavilo hnutí Ekolis, s nímž si starosta sjednal schůzku. „V diskuzích se o tom hodně mluví, to je pravda. Ale na druhou stranu školu navštěvuje asi 650 dětí, letos se počet dětí ještě navýší. V tomto školním roce uspěla paní učitelka Chrastinová s dětmi na školním atletickém přeboru. Chceme, aby si děti ničily klouby na asfaltu? Já osobně jsem pro nové hřiště, když tu možnost máme. Pokryjeme veškeré druhy sportu jako atletiku, fotbal, basketbal, měla by tam být dvousetmetrová dráha," vyzdvihl přednosti nového hřiště Molnár.

Místostarosta Ivan Šedivý připomněl, že ministr školství požaduje, aby se zvedly dotace na tělesnou výchovu. „To hřiště tedy musí mít nějaké parametry. Dvěstěmetrová dráha se do současného prostoru nevejde. Hřiště musí být posunuto do zeleného pruhu k jedné i druhé ulici. To je jasně dané," dodal Šedivý.

Město prý chce s odpůrci kácení chtějí najít společnou řeč a slibuje náhradní výsadbu. Podle Šedivého je radnice neprávem napadána za zbytečné kácení, ale o výsadbě už se prý příliš nemluví. „I když se během revitalizace vykácelo 427 stromů, dalších 1454 bylo nově vysazeno a 1321 ošetřeno. Společně s tím bylo vysázeno i 3313 keřů," připomněl místostarosta.