Jsou jimi jalovice, které v okolí padrťských rybníků pomáhají ochranářům zachovat zdejší bezlesí, které by bez lidské péče zarostlo náletovými dřevinami, a to zejména břízou, olší a také expanzivní třtinou křovištní.

Náletové dřeviny postupně vytlačují květnaté trávníky, vřesoviště a slaniště, které jsou součástí nejcennější části CHKO Brdy – I. a II. zóny. Pastvu jalovic na dvaceti hektarech se Správě CHKO Brdy, která spadá pod Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), podařilo zajistit díky spolupráci s Vojenskými lesy a statky a místním hospodářem.

„V okolí padrťských rybníků leželo před šedesáti lety několik obcí a hospodařili tu místní sedláci. Po vzniku vojenského prostoru zde byla tanková střelnice a bezlesí pomáhal udržovat vojenský výcvik. Vzhledem k zatížení municí, bodovému podmáčení, nerovnostem terénu a velké ploše nepřichází nyní v úvahu jiná péče o bezlesí než pastva. Ruční kosení by bylo příliš drahé," vysvětluje Bohumil Fišer ze Správy CHKO Brdy.

Ruční kosení celé lokality je finančně naprosto nereálné. Podle AOPK by vyžadovalo asi 6 ročních rozpočtů Programu péče o krajinu vyčleněné pro území CHKO Brdy. Díky spolupráci s Vojenskými lesy a statky a místním hospodářem se z Programu péče o krajinu podařilo zajistit pro letošní rok pastvu dvaceti jalovic.

Správa CHKO si od pastvy slibuje zlepšení podmínek pro předměty ochrany a zvláště chráněné druhy, potlačení třtiny křovištní a udržení vřesovišť v kondici díky rozšlapání dobytkem. Vzhledem k drobným lokálním narušením půdy by neměl přijít zkrátka ani hmyz.

O likvidaci obcí Padrť, Kolvín, Přední a Zadní Záběhlá bylo kvůli rozšíření Vojenského výcvikového prostoru Brdy rozhodnuto v roce 1952. Ještě dnes jsou na některých místech patrné základy původních stavení. Vojenský výcvik tu skončil před dvaceti lety a krajina začala zarůstat.

„To nesvědčí květnatým trávníkům, vřesovištím, slaništím a řadě vzácných druhů rostlin, například všivci lesnímu, kosatci sibiřskému či ostřici Hartmanově. Drobná narušení půdy při pastvě prospějí i hmyzu," dodala Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.