Obyvatelé příbramské čtvrti zvané Ryneček se proti centru bránili peticí, a to kvůli obavám ze ztráty klidu, ale podle radnice nebylo možné centrum postavit jinde. Příbramská Městská policie se nyní chystá rozšířit kamerový bod tak, aby zabíral celou oblast.

„V rámci zvýšení bezpečnosti a hlavně pocitu bezpečí občanů, kteří tady bydlí a nesouhlasili s umístěním centra, budeme rozšiřovat kamerový bod tak, abychom tu oblast zabírali kompletně celou," uvedl zástupce velitelky městské policie Luboš Řezáč.

Ryneček lidé považovali dříve za jednu z nejnebezpečnějších lokalit ve městě, ale Jarmila Krůtová si myslí, že jsou daleko horší místa. „Na Ryneček chodím na návštěvu a i večer se tam cítím úplně v pohodě. To Zdaboř je míň osídlená, ale poflakují se tam partičky, ze kterých mám husí kůži," srovnává Příbramačka.

Zda kamera na Rynečku pomůže k většímu pocitu bezpečí, ukáže podle místních čas.

„To se uvidí tak za tři měsíce, až se dostane do režimu," dodává Jarmila Krůtová. Příbram by už v příštím roce měl snímat nový kamerový systém. Jedna zřejmě bude dohlížet na lokalitu u skateparku.

Ilustrační foto
Ahoj! Před plavbou míří vodáci do půjčoven

Už letos by měl v Příbrami starý kamerový analogový systém nahradit mikrovlnný. Město zvažuje zakoupit devatenáct nových kamer, které nahradí současných osmnáct. Dohledové centrum už je zakoupené.

„Díky novému systému bude přenos nezávislý na internetových sítích, zcela ve správě města a provozně nenáročný. Zvolili jsme variantu, která je nejbezpečnější a je finančně nejméně náročná," uvedl starosta Příbrami Jindřich Vařeka k vybavení určenému pro městskou policii. Ta spolupracuje se státní policií, která má také možnost náhledu do záznamů. Jak se zmínila místostarostka Alena Ženíšková, jedna kamera by měla snímat lokalitu u skateparku. „Poupravili bychom také bod u budoucího nízkoprahového centra na Rynečku," uvedla.

K základní sestavě bude možné přidávat nové body nebo je podle potřeby přesouvat. „Některé kamery jsou staré 15 až 20 let. Při přiblížení se těžko identifikuje obličej. Přesto byl v minulosti systém velmi úspěšný, díky kamerám se například podařilo dopadnout ohlašovatele bomby," připomněl starosta.

Rekreační sport fotbalgolf. Ilustrační foto.
Školy ze svých hřišť o prázdninách děti nevyženou

Kamerový systém pomáhá také v dalších městech na Příbramsku. Například Dobříšská městská policie takto sleduje a pokutuje zakladatele černých skládek a narušitele pořádku. Sedlčanští strážníci zase prostřednictvím kamer sledují hlavní tahy a mohli díky nim zdokumentovat i řadu dopravních nehod.